Strączkowe
RSS-
20-07-2018,6:00
Paszowe i pozapaszowe wykorzystanie soi
Rośnie zainteresowanie uprawą soi w naszym kraju. -
11-06-2018,21:30
Szkodniki fasoli
Fasoli nie oszczędzają też szkodniki. -
04-06-2018,8:05
Choroby grzybowe fasoli
Do najgroźniejszych chorób wywoływanych przez grzyby należą: rdza fasoli, antraknoza - plamistość zgorzelowa, szara pleśń i zgnilizna twardzikowa. -
01-06-2018,11:45
Soja nabiera coraz większego znaczenia na całym świecie
W krajach, w których dieta bogata jest w soję i produkty sojowe odsetek zachorowalności na raka jest niższy. -
29-04-2018,7:00
Soja lubi ciepło
Decydujący wpływ na plonowanie soi ma pogoda, ale warunkiem uzyskania satysfakcjonujących plonów nasion jest także odpowiednia agrotechnika. -
27-04-2018,10:25
Są nowe odmiany i technologie upraw roślin białkowych
Powierzchnia roślin strączkowych w Polsce wynosi obecnie około 270 tys. hektarów. Zainteresowanie tymi uprawami jest różne w zależności od regionu. Duże jest w woj. zachodniopomorskim, lubelskim i wielkopolskim.