Paszowe i pozapaszowe wykorzystanie soi
Ze względu na postęp technologiczny i hodowlany, dopłaty do roślin wysokobiałkowych, a także zmieniający się klimat, soja staje się coraz częściej obiektem zainteresowania rolników zarówno tych małych, jak i wielkoobszarowych. Powierzchnia jej uprawy w ostatnim czasie wzrasta, a to oznacza powolną odnowę areału uprawy i produkcji nasion roślin bobowatych w naszym kraju.
Krajowa uprawa roślin bobowatych dramatycznie zmniejszyła się po rozwiązaniu gospodarstw państwowych na początku lat 90. XX w. W przeciągu kilkunastu lat nastąpił czterokrotny spadek powierzchni zasiewów tych roślin z przeznaczeniem na cele paszowe (z 315 tys. ha w 1989 r. do 75 tys. ha w 2003 r.). W tym samym czasie znacząco wzrósł popyt na pasze sojowe, co z kolei spowodowało duży wzrost areału zasiewów soi w Ameryce, zwłaszcza w USA, Brazylii i Argentynie. W 2016 r. światowa produkcja nasion soi przekroczyła 330 mln ton, z czego Unia Europejska produkuje mniej niż 1 mln ton, zaś importuje ponad 35 mln ton pasz sojowych, głównie w postaci poekstrakcyjnej śruty sojowej.
Dzielili się doświadczeniami jak uprawiać pszenicę, rzepak i soję
Jednym z największych importerów jest Polska
Sprowadzamy około 2,5 mln ton śrut oleistych, w tym ponad 2 mln ton śruty sojowej. Duże uzależnienie polskiej produkcji zwierzęcej od importowanej śruty sojowej (80 proc. rocznego zapotrzebowania na białko paszowe pochodzi z importu śruty sojowej), budzi duży niepokój o bezpieczeństwo żywnościowe kraju, ponieważ braki tego surowca lub wzrost cen z pewnością miałyby wyraźne przełożenie na wielkość krajowej produkcji mięsa i jego cenę.
Dlatego też od wielu lat prowadzone są badania oraz wdrażane są programy mające pomóc w odnowie areału uprawy i produkcji nasion roślin bobowatych na terenie Polski. Wiele z tych działań skupia się na krajowych gatunkach i odmianach (groch, łubiny, bobik). W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszy się także soja.
Nie ma czym chronić soi? MRiRW: poszerzamy listę środków
Białko na medal
Pod względem plonowania soja w badaniach COBORU przegrywa z większością krajowych gatunków bobowatych i jedynie łubin żółty plonuje słabiej. Natomiast plon białka soi kształtuje się na zbliżonym poziomie jak uzyskiwany z grochu pastewnego czy łubinów (tab. 1). Warto jednak zwrócić uwagę na wartość biologiczną białka. Nasiona soi zawierają 35-40 proc. białka o korzystnym składzie aminokwasowym i około 20 proc. tłuszczu, z którego ponad połowę stanowią niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe. Dla porównania, w mięsie wieprzowym zawartość białka jest dwukrotnie niższa, a w jajach kurzych trzykrotnie.
Białko soi charakteryzuje się wysoką zawartością lizyny, dzięki czemu dobrze uzupełnia białko zbóż ubogich w ten aminokwas. Jest to szczególnie ważne w przypadku skarmiania drobiu i świń, gdzie czynnikiem limitującym wzrost i rozwój zwierząt jest niedobór lizyny w mieszankach paszowych. Soja charakteryzuje się również dużą zawartością metioniny i argininy.
Związki szkodliwe można unieczynnić
Oprócz wysokiej zawartości białka i tłuszczu nasiona soi zawierają również substancje antyodżywcze, takie jak inhibitory trypsyny, które obniżają strawność i wykorzystanie składników pokarmowych z paszy, a także toksyczne lektyny, które w większych ilościach mogą negatywnie wpływać na organizm zwierząt. Dlatego surowe nasiona nie nadają się do skarmiania. Najlepszą paszą jest poekstrakcyjna śruta sojowa pochodząca z nasion odolejonych, o zawartości białka około 44 proc. i śladowej ilości inhibitorów trypsyny. Z punktu widzenia zakładów tłuszczowych, zbierana obecnie ilość nasion soi w Polsce jest jednak zbyt mała do tłoczenia oleju i w zawiązku z tym nieopłacalna, dlatego do czasu zwiększenia areału uprawy i zbiorów nasion na wymaganym poziomie, w Polsce nie jest możliwa produkcja poekstrakcyjnej śruty sojowej na skalę przemysłową.
Ardanowski: stosowanie soi GMO w paszach może być przedłużone o 2 lata
Paszę wysokobiałkową można otrzymać natomiast z nasion poddanych obróbce termicznej bądź hydrotermicznej, dzięki której unieczynnione zostają związki szkodliwe (np. ogrzewanie, tostowanie, ekstruzja nasion). Badania amerykańskie i holenderskie pokazują, że w przypadku żywienia wysokowydajnych krów mlecznych najbardziej efektywny jest dodatek ogrzewanych nasion soi do dawki pokarmowej, natomiast w przypadku zwierząt monogastrycznych dodatek pełnotłustych nasion ekstrudowanych lub makuchu sojowego. W wyniku ogrzewania nasion zawartość białka nierozkładalnego w żwaczu (RUP), wyrażona w procentach białka ogólnego zwiększa się z około 20 do 50 proc. (tab. 2).
Dla środowiska i człowieka
Uprawiając soję w celach paszowych zyskuje się dodatkowe korzyści środowiskowe. Podobnie jak inne gatunki bobowate, soja poprawia strukturę gleby i jej stosunki wodno-powietrzne, udostępnia składniki pokarmowe z głębszych warstw i zwiększa aktywność biologiczną. Soja wiąże też azot atmosferyczny (ok. 100 kg N/ha), przez symbiozę z bakteriami brodawkowymi, dzięki czemu możliwe jest znaczne ograniczenie nawożenia azotem, a to z kolei przekłada się ma korzyści ekonomiczne. Jest też dobrym przedplonem dla roślin następczych, szczególnie zbóż (pozostawia prawie 5 t/ha masy resztek pożniwnych bogatych w azot).
Soja jest ważnym produktem spożywczym dla człowieka. Zawiera kompletne białko (osiem niezbędnych aminokwasów), dzięki czemu może być wykorzystywana jako produkt zastępczy dla białka zwierzęcego, a także korzystne kwasy tłuszczowe (linolowy, oleinowy). Na bazie soi wytwarza się np. mleko sojowe, serek tofu, pastę miso, sos sojowy, ponadto preparaty z soi dodawane są np. do wędlin, konserw mięsnych, produktów dla niemowląt. Jest dobrym źródło białka roślinnego dla diabetyków oraz składnikiem preparatów białkowych dla sportowców. Olej sojowy jest wykorzystywany w kuchni, kosmetyce i przemyśle chemicznym, jest również jednym z podstawowych surowców do produkcji biodiesla. Soja znajduje też zastosowanie w lecznictwie.
Tabela. 1. Plon nasion oraz białka wybranych gatunków bobowatych wg badań COBORU (średnia z lat 2012-2015)
Gatunek |
Plon nasion [dt/ha] |
Plon białka [kg/ha] |
Bobik |
47,2 |
1348 |
Groch pastewny |
44,4 |
871 |
Łubin wąskolistny |
32,9 |
886 |
Łubin żółty |
21,0 |
774 |
Soja |
28,4 |
807 |
Tabela 2. Skład chemiczny i wartość pokarmowa materiałów paszowych z nasion soi przeznaczonych do żywienia przeżuwaczy
Składniki pokarmowe |
Pasze sojowe |
|||||
Nasiona soi surowe |
Nasiona soi ogrzewane |
Śruta sojowa |
Makuchy sojowe |
|||
SM (%) |
86,0 |
90,0 |
88,0 |
91,0 |
||
BO (%) |
40,9 |
40,9 |
50,0 |
48,5 |
||
RUP (% BO) |
26,0 |
50,0 |
35,0 |
60,0 |
||
RUP (% SM) |
10,6 |
20,5 |
17,5 |
29,1 |
||
ADF (%) |
10,0 |
11,0 |
10,0 |
8,50 |
||
NDF (%) |
13,0 |
13,8 |
14,0 |
12,5 |
||
NEL (MJ/kg) |
8,87 |
9,15 |
8,11 |
8,23 |
||
NFC (%) |
23,3 |
21,9 |
27,3 |
27,1 |
||
Tłuszcz (%) |
17,7 |
18,3 |
1,40 |
5,40 |
||
Popiół (%) |
5,10 |
5,10 |
7,30 |
6,50 |
SM - sucha masa; BO - białko ogólne; RUP - białko o ograniczonej strawności w żwaczu; ADF - włókno kwaśno-detergentowe; NDF - włókno neutralnie - detergentowe; NEL - energia netto paszy; NFC - węglowodany niewłókniste
Źródło: Brzóska 2016; Dairy Reference Manual, 3rd edition.
Artykuł ukazał się w miesięczniku "Przedsiębiorca Rolny" nr 5-2018 - ZAPRENUMERUJ