Podaż jabłek będzie rosła, a ceny powinny spadać
Wraz z wchodzeniem w okres zbiorów podaż jabłek na rynku będzie rosła, a ceny powinny spadać - oceniają analitycy Polskiego Instytutu Ekonomicznego. Polska jest największym w UE i 3. na świecie producentem jabłek.
"Choć zbiory zostały zredukowane przez wiosenne przymrozki i późniejsze gradobicia, w bieżącym roku polskich jabłek nie powinno zabraknąć" - ocenili eksperci w najnowszym wydaniu "Tygodnika Gospodarczego PIE".
Jabłek będzie więcej, gruszek mniej
Tegoroczne zbiory mogą być większe w porównaniu z ubiegłorocznymi o ok. 6 proc i wynieść 3,3 mln ton - wskazali, powołując się na wstępny szacunek GUS.
Z kolei World Apple and Pear Association (WAPA) szacuje je na 3,4 mln ton, przewidując spadek u naszych największych konkurentów: we Włoszech, Francji, w Chinach i USA.
"Nawet wyższa z przytoczonych prognoz wciąż nie odzwierciedla potencjału produkcyjnego rodzimych sadowników, jako że rekordowy zbiór w 2018 r. wyniósł ok. 4 mln ton" - zastrzega PIE.
Zdaniem ekspertów zapowiadane wyższe zbiory jabłek w kraju prawdopodobnie wpłyną na wzrost eksportu w bieżącym roku.
"Obecnie trudno jednak przewidzieć, jak dużego wzrostu należy się spodziewać, gdyż znaczny wpływ na ostateczne wyniki eksportu będą mieć warunki pogodowe (coraz częstsze gradobicia) oraz rozwój pandemii koronawirusa COVID-19" - podkreślił PIE.
Polskie jabłka najdroższe na rynku unijnym
W przypadku zwiększania się liczby zakażeń w Polsce, bądź drugiej fali zachorowań w Europie, obroty handlowe świeżymi owocami mogą być ograniczone, choćby z powodu zamknięcia granic dla pracowników sezonowych, bądź utrudnień dla firm transportowo-spedycyjnych.
Polska jest największym w Unii Europejskiej i 3. na świecie, po Chinach i USA, producentem jabłek - przypomina PIE.
Nasz kraj jest też największym unijnym oraz jednym z największych na świecie eksporterów jabłek (pod względem wolumenu sprzedaży). "Jabłka są głównym polskim owocem eksportowym, stanowią ponad 75 proc. wolumenu eksportu wszystkich owoców wysyłanych z kraju za granicę i jednocześnie ponad 1 proc. wartości polskiego eksportu rolno-spożywczego" - zwrócili uwagę analitycy PIE.
Dodali, że polskie jabłka konkurują z innymi na świecie niższą ceną i wysoką jakością.
Z danych Eurostatu wynika, że w 2019 r. 27 państw UE sprzedało 3309 tys. ton świeżych jabłek o łącznej wartości 2088 mln euro.
Na liście unijnych eksporterów Polska - czwarty rok z rzędu - pozostawała liderem z udziałem 29,4 proc. (974 tys. ton za ponad 327 mln euro). Kolejne miejsca zajęły: Włochy - ponad 28 proc. (928 tys. ton), Francja - 11,5 proc. (381 tys. ton), Niderlandy - ok. 6 proc. (197 tys. ton), Belgia - 5,9 proc. (195 tys. ton) oraz Hiszpania - 3,9 proc. (128 tys. ton).
- Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz