Jabłka będą promowane podczas polskiej prezydencji w UE
Polskie jabłka słyną ze swojego smaku i jakości, docenianych przez międzynarodowych konsumentów. Dlatego jabłko zostało uznane za oficjalny owoc przewodnictwa Polski w Radzie Unii Europejskiej – poinformowało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW).
Resort przekazał, że nasze jabłka zostaną podane uczestnikom wydarzeń podczas rozpoczętej właśnie polskiej prezydencji w UE.
„Ta inicjatywa nawiązuje do promocji polskich truskawek podczas prezydencji w 2011 r. i stanowi wyjątkową wizytówkę polskiego rolnictwa. Wybierając polskie jabłka, uczestnicy wydarzenia doświadczą autentycznego smaku Polski, wspierając jednocześnie polskich sadowników” – wskazano w komunikacie MRiRW.
Wiceminister Nowak: dialog z rolnikami elementem polskiej prezydencji w Radzie UE
Polskie jabłka w liczbach
Jak w nim podano, produkcja jabłek w Polsce w liczbach wygląda tak:
- 150 000 hektarów sadów jabłkowych (najwięcej w Unii Europejskiej)
- 80 500 sadów;
- około 4 milionów ton rocznej produkcji;
- 817 000 ton eksportu w 2023 r.;
Jeśli chodzi o jabłka ekologiczne, produkcja odbywa się według danych ministerstwa na 5500 hektarach sadów ekologicznych. Ponadto 2000 hektarów sadów jest w trakcie przestawiania na produkcję ekologiczną, co w sumie daje Polsce czwarte miejsce w UE po Niemczech (8000 ha), Włoszech (8800 ha) i Francji (17 700 ha). Jabłka ekologiczne są produkowane głównie w regionie Mazowsza.
Przetwórstwo jabłek w Polsce
„Z rocznej produkcji jabłek w Polsce, wynoszącej 4,2 mln ton, 50-70 proc. jest przetwarzane, w zależności od sezonu. Flagowymi produktami jabłkowymi w Polsce są zagęszczone i niezagęszczone soki. Większość zagęszczonego soku jabłkowego produkowanego w Polsce jest eksportowana, a głównym odbiorcą są Niemcy (około 40 proc.). W ostatnich latach produkcja niezagęszczonego soku jabłkowego (NFC: not from concentrate) wzrosła ze względu na rosnący popyt w krajach UE. Polski sok NFC jest eksportowany głównie do Niemiec i Austrii” – wyliczyło MRiRW.
Dodało, że inne przetwory z jabłek to musy jabłkowe, konfitury, pieczone jabłka i nadzienia do wyrobów cukierniczych.
Siekierski: głównym zadaniem polskiej prezydencji w rolnictwie - Wspólna Polityka Rolna po 2027 r.
Gdzie trafiają polskie jabłka?
Według resortu rolnictwa, polskie jabłka eksportowane są głównie na rynki krajów takich, jak:
- w obrębie UE: Niemcy, Rumunia, Hiszpania, Szwecja, Holandia i Francja;
- poza UE: Egipt, Kazachstan, Indie, Arabia Saudyjska i Zjednoczone Emiraty Arabskie.
Bogata tradycja uprawy
„Uprawa jabłek w Polsce ma głębokie korzenie, sięgające późnego średniowiecza. Rozprzestrzenianie się sadownictwa i wprowadzenie wielu szlachetnych odmian jabłek zawdzięczamy mnichom cystersom i benedyktynom” – podkreśliło MRiRW.
I zwróciło uwagę, że jedno jabłko dostarcza około 75 kcal, w zależności od wielkości i odmiany. Jest to owoc bogaty w niezbędne składniki odżywcze, w tym witaminy A i C, przeciwutleniacze, potas, wapń, magnez i błonnik.
- Agrobiznes bez tajemnic. Zamów prenumeratę miesięcznika "Przedsiębiorca Rolny" już dziś