Potencjał plonowania i odporność. Nowa odmiana rzepaku ozimego
Wybór odmiany warto poprzedzić analizą oferty rynkowej. Cechy, na które należy zwrócić uwagę to m.in. potencjał plonowania, odporność na choroby grzybowe, zimotrwałość, wczesność dojrzewania, zawartość tłuszczu w nasionach, czy odporność na wyleganie.
Firma Sumi Agro Poland poleca cztery odmiany rzepaku ozimego, w tym nowości w sezonie 2015 - ES Valegro i Wapiti CS oraz znane już producentom - ES Scarlett i ES Bourbon.
W sezonie 2015 firma Sumi Agro Poland wprowadziła dwie nowe odmiany rzepaku ozimego: mieszańcową - Wapiti oraz populacyjną - Valegro.
ES Valegro to odmiana populacyjna z hodowli Euralis Semences zarejestrowana w Polsce i stanowiąca wzorzec COBORU od 2014 roku. Charakteryzuje się wysokim potencjałem plonowania (107 proc. wzorca w doświadczeniach PDOiR 2014 r.) i dobrym zaolejeniem - zawartość tłuszczu w nasionach wynosi prawie 50 proc. s.m. nasion.
Rzepaku coraz mniej. Spada areał upraw, rośnie konkurencja
Wapiti CS to wczesna, uniwersalna odmiana mieszańcowa, która może być uprawiana na wszystkich kompleksach glebowych. Szybkie wschody roślin i intensywny rozwój jesienny sprawiają, że nasiona wysiewać można nawet w opóźnionych terminach. Rośliny cechuje mocna, dobrze rozgałęziona budowa i krótkie międzywęźla.
Plonowanie w doświadczeniach rejestracyjnych wynosiło prawie 60 dt/ha, z kolei zawartość tłuszczu w nasionach - 46 proc. s.m. nasion. Ponadto odmianę charakteryzuje dobra zimotrwałość i mrozoodporność oraz odporność na wyleganie. Warto zauważyć, że Wapiti CS jest mało podatna na czerń krzyżowych i zgniliznę twardzikową oraz bardzo mało podatna na suchą zgniliznę kapustnych. Zalecana ilość wysiewu to 350-550 tys. nasion na ha.
Scarlett ES to odmiana populacyjna o wysokim potencjale plonotwórczym (109 proc. wzorca w doświadczeniach COBORU) i zaolejeniu wynoszącym ponad 47 proc.. Cechuje ją dobra zimotrwałość i odporność na wyleganie. Odmiana jest mało podatna na choroby grzybowe (zgniliznę twardzikową, czerń krzyżowych, suchą zgniliznę kapustnych i szarą pleśń). Zalecana ilość wysiewu wynosi 600-650 tys. nasion na ha.
Bourbon ES to również odmiana populacyjna o wysokim potencjale plonowania (118 proc. wzorca) i wysokiej wynoszącej ponad 45 proc. zawartości tłuszczu w nasionach. Cechuje ją bardzo dobra zimotrwałość i odporność na wyleganie.
Odmiana jest mało podatna na choroby grzybowe, takie jak sucha zgnilizna kapustnych, zgnilizna twardzikowa, cylindrosporioza. Zalecana ilość wysiewu wynosi 600-650 tys. nasion na ha.
Porównanie najważniejszych cech odmian rzepaku ozimego znajdujących się w ofercie Sumi Agro Poland:
Cecha |
Wapiti CS |
ES Valegro |
ES Scarlett |
ES Bourbon |
Typ odmiany |
mieszańcowa |
populacyjna |
populacyjna |
populacyjna |
Plon nasion |
59,1 dt/ha w doświadczeniach rejestracyjnych |
107% wzorca w doświadczeniach PDOiR 2014 |
109% wzorca (COBORU 2012) |
118% wzorca (Łosiów 2012) |
Zawartość tłuszczu w nasionach (%) |
45,7 |
48,6 |
47,2 |
45,2 |
Wczesność dojrzewania |
średnio wczesne |
średnio późne |
średnio wczesne |
średnio wczesne |
Wysokość roślin |
średnio wysokie |
średnio wysokie |
niskie |
średnio wysokie |
Zimotrwałość i mrozoodporność |
dobra |
bardzo dobra |
dobra |
bardzo dobra |
Odporność na wyleganie |
dobra |
średnia |
dobra |
bardzo dobra |