Plony buraków na Zamojszczyźnie niższe o 40%

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: dr inż. Arkadiusz Artyszak | redakcja@agropolska.pl
15-10-2015,12:30 Aktualizacja: 15-10-2015,17:29
A A A

Średnie plony korzeni w wprowadzonych przeze mnie doświadczeniach z burakami cukrowymi w Sahryniu na Zamojszczyźnie wyniosły w tym roku niecałe 60 t z hektara.

Oznacza to, że są one niższe o około 40% niż w 2014 r. To oczywiście wpływ potężnej suszy, która dotknęła większość naszego kraju, ale nie tylko. Swoje zrobiły też wiosenne chłody, które utrudniały wschody roślin.

Zapowiadało się, że będzie jeszcze gorzej. Na szczęście we wrześniu przyszły wreszcie opady, który przyczyniły się do wzrostu masy korzeni, ale pobudziły także rośliny do odbudowy liści, co na pewno przełożyło się na zmniejszenie zawartości cukru w korzeniach.  

Zamojszczyzna - skutki suszy na burakach cukrowych

Buraki cukrowe są jedną z najbardziej dotkniętych suszą upraw na Zamojszczyźnie. Aktualnie plony korzeni nie przekraczają w wielu przypadkach 30 t z hektara. Sytuację mogą jeszcze poprawić wielodniowe opady.  ...

Nie znam jeszcze wyników jakości technologicznej korzeni (zawartości cukru oraz składników melasotwórczych – azotu szkodliwego, potasu i sodu), bo ta jest określana w laboratorium Kutnowskiej Hodowli Buraka Cukrowego w Straszkowie.  

Tegoroczna upalna pogoda latem miała jeden korzystny wpływ na wegetację buraków. Ograniczyła presję ze strony chwościka buraka.

Okazało się, że wystarczyło wykonać jeden oprysk fungicydem, aby zabezpieczyć plantację w tamtym rejonie przed porażeniem. Trzy lata temu nawet trzy zabiegi okazały się niewystarczające.        

Poleć
Udostępnij