Kondycja buraków na Zamojszczyźnie
Stan plantacji na początku lipca na Zamojszczyźnie jest dobry, mimo panującej lokalnie suszy.
Na plantacji w Sahryniu rośliny prezentują się bardzo dobrze. Masa korzenia najlepszych osobników przekroczyła już 900 g. Oczywiście zdarzają się także dużo mniej wyrośnięte buraki.

Urodzaj na burakochwasty
Od początku sierpnia roku producenci cukru pobierają próby roślin do oceny masy korzeni i liści oraz zawartości cukru. Na tej podstawie po uwzględnieniu obsady roślin wyliczany jest teoretyczny plon korzeni oraz biologiczny plon cukru.
Na przykład, w koncernie Südzucker w poprzednich trzech latach w pierwszym terminie pomiaru (w 31 tygodniu roku) korzenie miały masę średnio 441 g, która wahała się od 357 g w 2013 r. do 462 g rok później.
Na opisywanej plantacji w Sahryniu nie wystąpił jeszcze chwościk buraka, ale sygnalizacja Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin i Nasiennictwa (https://piorin.gov.pl/sygn/start.php) ostrzega już przed tym zagrożeniem na terenie powiatu hrubieszowskiego. Trzeba codziennie bacznie obserwować plantację, aby nie przegapić optymalnego terminu wykonania pierwszego oprysku. Pomoże w tym także poletko z burakiem ćwikłowym, który jest wcześniej porażany przez chwościka buraka.
Także producenci cukru wysyłają swoim plantatorom sms-y o konieczności wykonania zabiegu, gdy w danym rejonie zostanie przekroczony próg szkodliwości patogenu. Na razie taki sms nie przyszedł.