Dokarmianie dolistne buraka cukrowego krzemem
Na doświadczeniu z burakami cukrowymi, które prowadzę wspólnie z Witoldem Ferensem w Sahryniu na Zamojszczyźnie zdecydowana większość roślin osiągnęła fazę 6 liści (BBCH 16). Dlatego 27 maja wykonano pierwszy oprysk nawozami zawierającymi krzem (Si).
W tym roku testuję nawozy czterech różnych producentów, z czego trzy mają postać płynną, a jeden stałą:
- Actisil (28 g CaO/l, 13 g SiO2/l, cholina);
- Agriker Silicium (207 g SiO2/l, 85 g K2O/l);
- Herbagreen Z20 (30,7 proc. CaO, 27,8 proc. SiO2, 2,1 proc. Fe, 1,6 proc. MgO, 0,6 proc. K2O, 0,4 proc. SO3, 0,21 proc. Na, 0,2 proc. P2O5, 0,002 proc. Zn);
- Optysil (200 g SiO2/l, 25 g Fe/l).

Krzemem zwalczysz stres i podniesiesz plon
Każdy nawóz jest stosowany w trzech wariantach:
- pierwszy oprysk w fazie 6 liści;
- pierwszy oprysk w fazie 6 liści, drugi 7 dni później;
- pierwszy oprysk w fazie 6 liści, drugi 7 dni później a trzeci 14 dni później.
W każdym z zabiegów dawki nawozu są identyczne i wynoszą:
- Actisil – 0,5 l/ha;
- Agriker Silicium – 0,5 l/ha;
- Herbagreen Z20 – 1 kg/ha;
- Optysil – 0,5 l/ha.
Dawka wody za każdym razem wynosi 250 l/ha. Opryski wykonywane są opryskiwaczem Krukowiak Apollo 1000 l.
Efekty działania nawozów porównywane są z wariantem kontrolnym (bez dokarmiania dolistnego krzemem). Łącznie ocenianych jest 13 wariantów doświadczalnych.
W dniu przed każdym opryskiem wykonywane są pomiary istotnych parametrów fizjologicznych roślin, takich jak:
- NDVI (Normalized Difference Vegetation Index) – znormalizowany różnicowy wskaźnik wegetacji;
- absorpcja fotosyntetycznie czynnej radiacji (PAR – Photosynthetically active radiation), czyli promieniowania słonecznego, które jest wykorzystywane przez rośliny w procesie fotosyntezy (długość fali 400-700 nm);
- LAI (Leaf Area Index) – wskaźnik pokrycia liściowego, który jest stosunkiem powierzchni liści roślin do powierzchni pola.

Zwróć uwagę na krzem
Pomiary wskaźnika NDVI wykonywane są za pomocą ręcznego czujnika GreenSeeker Handheld Crop Sensor Base Kit wypożyczanego przez firmę Polski Farmer. Natomiast absorpcję PAR i określanym na tej podstawie wskaźnikiem LAI przeprowadza się za pomocą sondy AccuPAR LP-80 firmy Decagon. Czwarty pomiar zostanie wykonany 7 dni po trzecim oprysku.
Oczywiście podczas zbioru zostanie określony plon korzeni i liści na każdym z poletek. Z każdego poletka pobierze się próby korzeni celem określenia ich jakości (zawartość sacharozy, K, Na i N-α-aminowego). Próby korzeni przewozi się do Stacji Hodowli Roślin Kutnowskiej Hodowli Buraka Cukrowego w Śmiłowie, gdzie przerabiane są na miazgę. Uzyskana miazga zostaje przetransportowana do Straszkowa, gdzie przeprowadza się ocenę jakości korzeni technologicznej na automatycznej linii Venema. Na podstawie uzyskanych wyników wylicza się plon biologiczny i technologiczny cukru.
Z każdego poletka pobiera się także próby liści i korzeni celem określenia składu chemicznego. Wysuszony materiał roślinny przewozi się do laboratorium Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Warszawie-Wesołej, gdzie oznaczana jest zawartość makroelementów (N, P, K, Mg i Ca), a także do laboratorium Instytutu Badawczego Leśnictwa w Sękocinie celem określa zawartości krzemu.
Wszystkich zainteresowanych problematyką dokarmiania dolistnego krzemem zapraszam do odwiedzenia doświadczenia w Sahryniu.