Stomp Aqua 455 CS dopuszczony do stosowania w uprawie soi
W uprawie soi herbicyd można stosować bezpośrednio po siewie (najpóźniej do 5 dni) (BBCH 00-01), na glebę wolną od chwastów. Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania wynosi 2,6 l/ha, a zalecana - 1,5 l/ha w 200-400 l wody/ha.
Przy dawce powyżej 1,5 l/ha w niekorzystnych warunkach pogodowych (niska temperatura i wysoka wilgotność) mogą wystąpić objawy uszkodzeń, takie jak przejściowe zahamowanie wzrostu czy przebarwienia liści, co może odbić się na plonie. Soja powinna być wysiana na głębokość 5 cm.
Soja – zwróć uwagę na pękanie strąków
Preparat Stomp Aqua 455 CS uzyskał znaczne rozszerzenie rejestracji. Środek, którego substancją czynną jest pendimetalina (455 g/l) można teraz stosować do zwalczania rocznych chwastów dwu- i jednoliścienych nie tylko w uprawie soi, ale także truskawki, cebuli, marchwi, grochu jadalnego zielonego, czosnku, pietruszki korzeniowej, pasternaku, selera korzeniowego i naciowego, kopru włoskiego, szparaga, pora, rabarbaru, ogórka, dyni, bobu, chrzanu, kukurydzy cukrowej, kapusty głowiastej, włoskiej i brukselskiej, brokuła, kalafiora, jarmużu, kalarepy, sałaty, endywi, grochu jadalnego i polnego, łubinów, koniczny czerwonej, lucerny, tytoniu, słonecznika, dziurawca zwyczajnego, rumianku pospolitego, kozłka lekarskiego, kopru ogrodowego, selera listkowego, kolendry siewnej, pietruszki naciowej, szczypiorku, roszponki, kminku zwyczajnego, kozieradki pospolitej, brzoskwini, moreli, wiśni, czereśni, śliwy, gruszy, pigwy, porzeczki czarnej, czerwonej i białej, agrestu, maliny, jeżyny, orzechu włoskiego, leszczyny, szkółek drzew i krzewów, tulipana, narcyza oraz miskanta.
Herbicyd jest pobierany przez korzenie i części nadziemne chwastów. Najskuteczniej zwalcza chwasty w okresie ich kiełkowania i wschodów. Chwasty jednoliścienne są zwalczane do fazy pierwszego lub na do początku drugiego liścia, a chwasty dwuliścienne do fazy dwóch liści właściwych.
Chwasty wrażliwe: chwastnica jednostronna, fiołek polny i trójbarwny, gwiazdnica pospolita, jasnota różowa, komosa biała, pokrzywa żegawka, przetacznik perski, rdest ptasi i plamisty, rzodkiew świrzepa, rumian polny, tasznik pospolity, wiechlina roczna.
Chwasty średnio wrażliwe: bodziszek drobny, gorczyca polna, iglica pospolita, jasnota purpurowa, pokrzywa zwyczajna, poziewnik szorstki, przytulia czepna, rdestowa powojowata (rdest powojowaty), rumianek pospolity, szarłat szorstki i tobołki polne.
Chwasty średnio odporne: maruna bezwonna.
Chwasty odporne: przymiotno kanadyjskie, starzec zwyczajny, szarota błotna i żółtlica drobnokwiatowa.