Inspekcja bada pozostałości pestycydów. Nie wszystko jest w porządku
W stosunku do producentów niewłaściwie stosujących pestycydy podjęto czynności wyjaśniające oraz zastosowano kary w postaci mandatów - wskazał Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Bydgoszczy.
WIORiN w swoim serwisie internetowym przekazał informację o badaniach pozostałości środków ochrony roślin w płodach rolnych. W tym roku zaplanował na terenie województwa kujawsko-pomorskiego pobranie 295 próbek z upraw 61 gatunków roślin na zawartość pozostałości pestycydów.
Inspekcja ostrzega: na tych uprawach tego zabiegu nie wykonuj
Dodatkowo 20 próbek takich gatunków, jak: rzepak, proso, len, groch i fasola ma być zbadane na zawartość pozostałości glifosatu, który jest w nich zabroniony.
"Na koniec sierpnia 2021 r. otrzymano już wyniki badań 114 próbek, m.in. z następujących gatunków roślin: rzodkiewka, groch, szczypiorek, sałata, ogórek, pomidor kalarepa, szpinak, brokuł, czereśnia, chrzan, koper truskawka, kalafior, malina, porzeczka, rzepak, morela, wiśnia, borówka, agrest, jarmuż, pszenica, cukinia, żyto, jęczmień, pszenżyto. Wyniki badań wykazały, że w zdecydowanej większości prób nie stwierdzono nieprawidłowości" - informuje WIORiN.
W 22 próbkach płodów rolnych wykryto jednak środki ochrony roślin niezarejestrowane do stosowania w danej uprawie. Z tym, że poziom stwierdzonych substancji aktywnych - jak zapewnia bydgoski Inspektorat - oscylował na akceptowalnym poziomie, nie stwarzając zagrożenia dla konsumentów i jednocześnie nie przekraczając Najwyższego Dopuszczalnego Poziomu (tzw. NDP).
Pestycydy z procentem na ekologię? "Nie" dla nowych podatków
"W kilku badanych próbach, w tym kopru, kminku i żyta stwierdzono przekroczenie NDP pozostałości pestycydów niedopuszczonych do stosowania w wymienionych gatunkach. W stosunku do producentów niewłaściwie stosujących pestycydy, u których wykryto przedmiotowe nieprawidłowości, podjęto czynności wyjaśniające oraz zastosowano karę grzywny w postaci mandatów karnych" - przekazuje WIORiN.
Co istotne, trwające jeszcze badania na zawartość glifosatu w gatunkach roślin: rzepak, proso, len, groch i fasola, nie wykazują póki co jakiejkolwiek zawartości tej substancji aktywnej w "prześwietlanych" produktach.
"Użytkownicy profesjonalni winni stosować środki ochrony roślin zgodnie z przepisami prawa. Właściwe stosowanie pestycydów ma na celu zapewnić przede wszystkich bezpieczeństwo konsumentom. Brak pozostałości środków ochrony roślin lub akceptowalny ich poziom poniżej NDP świadczy o właściwym stosowaniu pestycydów przez producenta, z zachowaniem dawek i okresów karencji zgodnie z instrukcją-etykietą stosowania środków ochrony roślin" - podsumowuje Inspektorat.
Jak dodaje, tylko odpowiednie stosowanie pestycydów polegające na wykorzystaniu wyłącznie środków ochrony roślin dopuszczonych do obrotu i stosowania oraz ścisłe przestrzeganie zapisów etykiety dotyczących zaleceń, w tym nakazów i ograniczeń, daje gwarancję uzyskania bezpiecznych płodów rolnych.
- Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz