Przedstawiciele firmy ProCam przygotowali informację na temat aktualnej sytuacji fitosanitarnej w uprawach rolniczych, jak i o występujących szkodnikach.
Przedstawiciele firmy ProCam przygotowali informację na temat aktualnej sytuacji fitosanitarnej, jak i występujących szkodnikach w uprawach rolniczych.
W kukurydzy zwracają uwagę na żerowanie gąsienic omacnicy prosowianki, które lokalnie stanowią bardzo duży problem, nie tylko entomologiczny. Co do innych szkodników, to już tradycyjnie występują urazek czteroplamy, zmieniki i skrzypionki. Wskazują też na większe niż dotychczas żerowanie i dość duże rozprzestrzenianie się roztoczy, czyli przędziorka chmielowca.
Instytut Ochrony Roślin – PIB w Poznaniu informuje o pojawieniu się w Winnej Górze (woj. Wielkopolskie) na młodych roślinach rzepaku ozimego licznych osobników pchełki ziemnej oraz pchełki rzepakowej. Zaobserwowali też pierwsze...
Odnośnie patogenów, to nierozerwalnie z żerowaniem omacnicy wiąże się fusarium, a jak fusarium to i mykotoksyny, a więc kłopot z odebraniem ziarna.
Oprócz tego występuje duże porażenie przez rdzę, septoriozę, drobną plamistość, szarą pleśń oraz grzyby czerniowe jak i penicylium, szczególnie na niewykształconych kolbach kukurydzy.
Aktualnie Doradcy z Grupy Technicznej skupiają się na sygnalizacji zagrożeń fitosanitarnych na wschodzących rzepakach. Szczególnie na wcześnie sianych uprawach rzepaku mamy już problem z nalotem uskrzydlonych pluskwiaków (mszyc), w kolejności mszycy kapuścianej oraz mszycy brzoskwiniowo-ziemniaczanej.
Pracownicy firmy ProCam przypominają o lustrowaniu pól na te szkodniki, ze względu na powinowactwo do chorób wirusowych. Oprócz tego, lokalnie występują duże naloty i żerowanie pchełki rzepakowej oraz żerowanie larw I stadium II pokolenia tantnisia krzyżowiaczka. W dalszym ciągu zwracają uwagę na zagrożenie ze strony gryzoni.
Omacnica prosowianka uszkadza kukurydzę na coraz większej liczbie plantacji w Polsce. Żerowanie gąsienic może skutkować spadkiem plonu ziarna nawet powyżej 2 t/ha, dodatkowo zwiększa zagrożenie ze strony fuzarioz oraz mykotostyn. Dlatego często...
Tam gdzie wschody rzepaku są trudne można liczyć się z większą szkodliwością żerowania śmietki kapuścianej. Przedstawiciele firmy ProCam w dalszym ciągu monitorują i sygnalizują lot III pokolenia szkodliwej muchówki.
Widoczne jest też porażenie roślin rzepaku przez mączniaka rzekomego. Warto na to zwrócić uwagę w początkowych fazach rozwojowych. Komunikują ponadto o dość dużym oknie pogodowym co do infekcji zarodni pływkowych kiły kapustnych.
Zwracają też uwagę na żerowanie chrząszczy stonki kukurydzianej na plantacjach kukurydzy. Chrząszcze żerują na kolbie, a efektem żerowania larw jest tzw. łabędzia szyja. Na szczęście szkodnik ten nalatuje tylko w województwach południowych.
W ogrodach ozdobnych ruszyły się największe w tym okresie gąsienice trociniarki czerwicy, które można spokojnie wyłapywać i niszczyć.
-
Krok po kroku w zakresie doboru odmian, nawożenia i ochrony. Zamów prenumeratę miesięcznika "Nowoczesna Uprawa" już teraz