Nawożenie wiosenne azotem jesienią
Firma Agrii proponuje część wiosennego nawożenia rzepaku i zbóż ozimych azotem zastosować jeszcze jesienią w formie nawozu Super N 46.
Super N 46 to mocznik (46 proc. N) pokryty powłoką z inhibitora ureazy NBPT i nośnika MDGE. Inhibitor powstrzymuje działanie enzymu ureazy, który odpowiada za rozkład mocznika.
Powłoka podczas rozpuszczania nawozu (hydrolizy) ogranicza straty azotu w wyniku utleniania amoniaku o 50-80 proc. i wymywania w porównaniu z nawozami bez zabezpieczeń. Zapobiega również zakwaszaniu gleb, które występuje w przypadku tradycyjnych nawozów azotowych, takich jak: mocznik, saletra amonowa, saletrzak.
Kontrolowane uwalnianie azotu
Powłoka utrzymuje azot w formie amidowej, dzięki czemu jest on szybko transformowany do korzeni włośnikowych rośliny. Tam jest przekształcany w formę amonową, wiąże się z kompleksem sorpcyjnym i oczekuje na pobranie przez rośliny, nie ulegając wymywaniu. Ze względu na swój sposób działanie nie ma obaw, że rośliny pobiorą go jeszcze jesienią, co mogłoby spowodować ich wybujanie i obniżyć zimotrwałość.
Producent poleca stosowanie nawozu w uprawie rzepaku i zbóż ozimych w dawce 60 kg N/ha (130 kg nawozu na 1 ha) w terminie do końca października. Stosując nawóz jeszcze jesienią można się uniezależnić od niedoboru wody wczesną wiosną, który znacznie zmniejsza dostępność i efektywność azotu. Podkreśla też, że duża, wyrównana granula (nie prill) nawozu umożliwia równomierny wysiew nawet do 32 m.