Zdobywamy nowe rynki. Eksport wieprzowiny rośnie mimo ASF

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: (em) | redakcja@agropolska.pl
27-06-2017,13:20 Aktualizacja: 28-06-2017,9:10
A A A

W pierwszym kwartale bieżącego roku Polska wyeksportowała 125 tys. ton wieprzowiny. To o 20 proc. więcej od wyniku sprzed roku. Wartość sprzedaży w euro poszła natomiast w górę aż o 43 proc.

Krajowi eksporterzy zwiększali wywóz poza UE - m.in. do Stanów Zjednoczonych, Kanady i Chile. Produkty z naszego kraju trafiły nawet do... Nowej Zelandii. Wysyłki poza Wspólnotę wzrosły aż o 55 proc.

asf, lubelszczyzna, bioasekuracja, asf u świń, hodowla trzody chlewnej, świnie

Kukła łowczego na taczce. Rolnicy mają dość ASF i puszczają im nerwy

- Wciąż brakuje skutecznych rozwiązań w walce z afrykańskim pomorem świń - alarmują rolnicy i samorządowcy z powiatu bialskiego. Spotkanie w Starostwie Powiatowym w Białej Podlaskiej dotyczące walki z wirusem przebiegało w burzliwej atmosferze....

- Lata 2014-2015 były bardzo trudne dla branży mięsnej, głównie z uwagi na nasycenie rynku unijnego oraz ograniczenia eksportu poza Unię. Obecnie handel zagraniczny nadal jest utrudniony, jednak przedsiębiorcy korzystają z poprawy sytuacji na światowym rynku wieprzowiny, która nastąpiła na początku ubiegłego roku - mówi Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego Banku Zachodniego WBK.

- Polskie firmy nie tylko zwiększają sprzedaż na rynki zagraniczne, ale też coraz skuteczniej dywersyfikują kierunki sprzedaży. Pokazuje to malejący udział Unii Europejskiej w grupie odbiorców naszej wieprzowiny, który w pierwszym kwartale spadł o 7 proc. - dodaje ekspert.  

Producenci wieprzowiny są w trudnej sytuacji od 3,5 roku, kiedy wykryto u nas wirusa ASF. W lutym 2014 roku Rosja, Białoruś i Kazachstan wprowadziły embargo na import mięsa z UE. Handel z nami zerwali ponadto duzi odbiorcy z Azji (m.in. Chiny, Japonia, Korea Płd.).

trzoda chlewna, spadek pogłowia, produkcja wieprzowiny

Produkcja wieprzowiny na świecie zmaleje

Producenci trzody chlewnej w Chinach w związku z wprowadzeniem restrykcyjnych przepisów środowiskowych są zmuszeni do relokacji lub zamknięcia działalności. W konsekwencji produkcja wieprzowiny spadnie tam do końca br. o 3,9 proc., co...

Restrykcje istotnie zmieniły strukturę i wolumen sprzedaży. Utratę rynków wschodnich przedsiębiorcy próbowali zrekompensować zwiększając wywóz na rynek unijny, ale tylko część mięsa udało się w ten sposób zagospodarować i sprzedaż zagraniczna spadła.

Sytuacja na świecie poprawiła się przed rokiem. Zanotowano wówczas istotny wzrost popytu, głównie ze strony Chin, które mocno zwiększyły zakupy. - To z kolei bezpośrednio przełożyło się na sytuację na rynku unijnym - mówi Rykaczewski.

Rodzimi eksporterzy nie mogli wysyłać produktów do Państwa Środka, więc zwiększali sprzedaż do Hongkongu, który nazywany jest "bramą do Chin". W 2016 roku trafiło tam 39 tys. ton  mięsa nieprzetworzonego, czyli o 67 proc. więcej niż rok wcześniej. Niestety, od początku bieżącego roku dynamika polskiego eksportu w tym kierunku wyhamowała.

Od kilkunastu miesięcy zwiększa się również wywóz naszych wybranych elementów tuszy na rynek amerykański. W 2016 r. wolumen wysyłek osiągnął 30 tys. ton i był o 24 proc. wyższy w relacji rocznej. Polskie firmy rozwijały ponadto sprzedaż w Kanadzie, Wietnamie i nawet Chile.

tuczniki, cena tuczników, żywiec wieprzowy, zakłady mięsne

Tuczników będzie mniej a ceny żywca będą rosły

Ceny tuczników w Unii Europejskiej w kolejnym tygodniu pozostały niemal bez zmian. Jednak już mówi się o ożywieniu cenowym na rynku, głównie przez mniejszą podaż żywca. Ta z kolei jest spowodowana falą upałów,...

- Sektor wieprzowiny działa w warunkach dużej zmienności cen żywca. Jest to charakterystyczne nie tylko dla polskiego rynku, ale dla całej Unii Europejskiej. Warto pamiętać, że głównym czynnikiem, który oddziałuje na stawki trzody, jest sytuacja popytowo-podażowa. Krajowe uwarunkowania odgrywają relatywnie niewielką rolę - przekonuje ekspert Banku Zachodniego WBK.

Obecnie popyt na wieprzowinę we Wspólnocie i na świecie jest wysoki, co przekłada się na ceny skupu trzody.

Z danych ministerstwa rolnictwa wynika, że w trzecim tygodniu maja za kilogram żywca zakłady płaciły średnio 5,66 zł, czyli o 21 proc. więcej niż rok wcześniej.
 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA