Produkcja wieprzowiny na świecie zmaleje

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
20-06-2017,9:00 Aktualizacja: 20-06-2017,8:50
A A A
Producenci trzody chlewnej w Chinach w związku z wprowadzeniem restrykcyjnych przepisów środowiskowych są zmuszeni do relokacji lub zamknięcia działalności. W konsekwencji produkcja wieprzowiny spadnie tam do końca br. o 3,9 proc., co wpłynie na światowy rynek. 
 
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) prognozuje, że światowa produkcja wieprzowiny w 2017 r. spadnie o 0,8 proc. do 114,7 mln ton - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
 
ASF, eksport wieprzowiny, trzoda chlewna,

ASF blokuje eksport polskiej wieprzowiny

Afrykański pomór świń po ośmiu miesiącach przerwy znów wykryto w gospodarstwach utrzymujących trzodę chlewną. W tym miesiącu w kraju stwierdzono kolejnych jedenaście ognisk wirusa ASF, co w rezultacie blokuje eksport wieprzowiny na...
Spadek produkcji na świecie w dużym stopniu jest związany z sytuacją w Chinach, które są największym producentem wieprzowiny. Wprowadzone tam restrykcyjne przepisy środowiskowe zmuszają producentów trzody chlewnej do przenoszenia lub zamykania działalności. W konsekwencji produkcja wieprzowiny w Chinach spadnie o 3,9 proc. do 49,8 mln ton. 
 
Jednocześnie nowe przepisy środowiskowe wpłyną na podniesienie efektywności oraz skali produkcji trzody chlewnej w tym kraju.
 
W Stanach Zjednoczonych przewidywany jest znaczny wzrost produkcji wieprzowiny o 4,6 proc. do 11,8 mln ton. Z kolei w Unii Europejskiej z powodu wcześniejszej redukcji stada macior i wynikający z tego niedobór prosiąt na rynku produkcja utrzyma się na poziomie z ubiegłego roku i wyniesie 23,3 mln ton. 
 
Wysoki światowy popyt na wieprzowinę wpłynie na eksport w takich krajach jak USA, Brazylia i Kanada, podczas gdy wysokie ceny oraz ograniczenia produkcyjne nie spowodują dalszego wzrostu eksportu z krajów UE.
 
Według prognozy eksport z USA wzrośnie o 8,4 proc. do 2,5 miliona ton, z Brazylii o 10 proc., a z Kanady o 3,6 proc.
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA