Zasady przemieszczania żywych świń w poszczególnych strefach
Główny Lekarz Weterynarii informuje, że w Głównym Inspektoracie Weterynarii zostały opracowane materiały informacyjne dla hodowców trzody chlewnej, w których zwarto podstawowe zasady dotyczące przemieszczania żywych świń w każdej ze stref wyznaczonych w związku z wystąpieniem wirusa ASF na terenie Polski.
W ulotce zawarto również informacje o warunkach przemieszczania świń w obszarach zagrożonym i zapowietrzonym, stworzonych w związku ze stwierdzeniem ogniska ASF u świń.
Jak walczyć z ASF?
Wszystkie materiały informacyjne są dostępne na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii pod adresem http://www.wetgiw.gov.pl
Ponadto na stronie internetowej został umieszczony, krótki przewodnik dotyczący podstawowych zasad przemieszczania żywych świń, możliwości ich uboju oraz znakowania mięsa i produktów z niego wytworzonych w każdej z wyznaczonych stref.
Przemieszczanie świń w obrębie strefy „czerwonej” możliwe jest między gospodarstwami i do zakładów uboju bez przeprowadzania badań laboratoryjnych. Świnie mogą zostać ubite w rzeźni znajdującej się w strefie „czerwonej”, a mięso po uboju znakowane jest znakiem w kształcie koła, i jego dystrybucja musi być ograniczona wyłącznie do obszaru RP.
ASF: rolnicy łamią zakaz i handlują trzodą chlewną
Przemieszczanie świń w obrębie strefy „żółtej” i poza nią do innych obszarów na terytorium Polski możliwe jest między gospodarstwami i do zakładów uboju.
Nie ma wymogu przeprowadzania badań laboratoryjnych. Świnie przemieszczane w obrębie strefy jak i poza nią muszą posiadać świadectwo zdrowia i badanie kliniczne nie wcześniej niż 24 godziny przez ubojem.
Co do zasady mięso po uboju w rzeźni znajdującej się poza obszarem stref objętych restrykcjami znakowane jest znakiem owalnym, a jego dystrybucja możliwa jest do wszystkich krajów trzecich i wszystkich państw członkowskich (z zachowaniem nakazów w nich obowiązujących).
Szczegółowe informacje można znaleźć w plikach poniżej.