Wieprzowina w Europie podrożała w wyniku zwiększonej podaży. Jest to skutek ożywionego popytu wywołanego zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi oraz rozpoczęciem sezonu grillowego, w wyniku którego zaopatrzenie przetwórców w mięsa stało się trudne.
Cena wieprzowiny w całej Europie wzrosła. Jest to skutek ożywionego popytu wywołanego zbliżającymi się Świętami Wielkanocnymi oraz rozpoczęciem sezonu grillowego, w wyniku którego zaopatrzenie przetwórców w ten rodzaj mięsa stało się trudne – informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
Eksport mrożonej wieprzowiny do Azji, który zwiększył się w ostatnich tygodniach dodatkowo wywindował ceny w Europie.
Wieprzowina w ubiegłym tygodniu najbardziej podrożała w Hiszpanii o 6 centów oraz w Niemczech i Belgii o 5 centów. We Francji, Danii i Austrii zanotowano wzrost ceny o 4 centy.
W 2016 roku Unia Europejska wyeksportowała na rynki krajów trzecich prawie 4 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu). To o 23 proc. więcej niż rok wcześniej. Eksperci Komisji Europejskiej...
Holandia w ubiegłym tygodniu podniosła cenę o 3 centy. Jednocześnie we wszystkich krajach wyraźnie widać spadek wagi ubojowej tuczników.
Cena wieprzowiny będzie dalej rosła wraz z pierwszymi turystami, którzy w większej liczbie przyjadą na południe Europy - przewidują eksperci.
Niepokojąca jest jednak wiadomość o spadku ceny wieprzowiny na rynku chińskim, co wpłynie na ceny w krajach Unii Europejskiej.
W Niemczech w bieżącym tygodniu zainteresowanie żywcem wieprzowym będzie malało. Część zakładów wstrzyma ubój do końca tygodnia. Jednak w wyniku ograniczonej podaży tuczników na rynku nie należy spodziewać się zatorów w sprzedaży żywca.
W Niemczech w dniu 12 kwietnia utrzymano cenę na poziomie sprzed tygodnia 1,73 euro za kg wagi bitej ciepłej.
Natomiast w Stanach Zjednoczonych cena tuczników spadła. W krótkim okresie ubojnie obniżyły cenniki z 0,75 do 0,63 dolara za funt. Spadła również wartość elementów z 80 do 75 dolarów za funt.
Wynika to z nadpodaży świń na rynku amerykańskim o 150 tys. sztuk tygodniowo w stosunku do sytuacji sprzed roku, kiedy to ubito 2159 tys. sztuk tuczników. Z nadchodzącym sezonem letnim spodziewany jest spadek podaży żywca, a cena powinna wzrosnąć do 0,80 dolara za funt.