Rekordowy eksport wieprzowiny. Kierunek Azja
W 2016 roku Unia Europejska wyeksportowała na rynki krajów trzecich prawie 4 mln ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych (w wadze produktu). To o 23 proc. więcej niż rok wcześniej.
Eksperci Komisji Europejskiej informują, że w strukturze towarowej sprzedaży największy udział miały mięso mrożone (ok. 2 mln ton) oraz podroby i słonina (1,7 mln ton), których wysłano poza Wspólnotę odpowiednio o 38 i 18 proc. więcej niż w 2015 roku - informuje FAMMU/FAPA.
Tuczniki poszukiwane na rynku. Żywiec jest w cenie
Spadek wywozu dotyczył natomiast żywca (58 proc. do 10,5 tys. ton), świeżego mięsa (23 proc. do 107,4 tys. ton) oraz kiełbas i przetworów (8 proc. do 161,5 tys. ton).
Dzięki zwyżce cen jednostkowych w drugiej połowie roku, wartość wysyłek mięsa wieprzowego zwiększyła się w całym minionym roku do 5,2 mld euro. Największymi dostawcami towarów na rynki trzecie były tradycyjnie Niemcy, Hiszpania i Dania.
Z grona ważniejszych eksporterów wszystkie kraje zanotowały wzrosty wywozu - przede wszystkim Hiszpania, Wielka Brytania, Niemcy i Polska.
Głównymi odbiorcami mięsa i produktów wieprzowych z UE w 2016 r. były kraje azjatyckie: Chiny, Hongkong, Japonia, Korea Płd. i Filipiny. Wszystkie dokonały więcej zakupów w porównaniu z rokiem poprzednim.
- Książki warte polecenia: Sygnały świń