Wirus ASF atakuje kolejną chlewnię. Ognisko nr 53 potwierdzone

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
14-07-2017,21:00 Aktualizacja: 14-07-2017,21:24
A A A
Główny Lekarz Weterynarii poinformował dzisiaj o stwierdzeniu pięćdziesiątego trzeciego ogniska afrykańskiego pomoru świń (ASF) w Polsce. Nowe ognisko wyznaczono w gospodarstwie, w którym utrzymywano 28 świń.
 
Afrykański pomór świń wciąż występuje w kolejnych chlewniach na terenie Polski. Dzisiaj potwierdzono kolejne ognisko choroby u trzody chlewnej.
 
Ognisko nr 53 potwierdzono na podstawie wyników badań otrzymanych 13 lipca br.  z krajowego laboratorium referencyjnego ds. ASF w Puławach.
 
wirusowe zapalenie wątroby, surowa wieprzowina, trzoda chlewna

Wieprzowina głównym źródłem wirusowego zapalenia wątroby typu E

Surowa lub niedogotowana wieprzowina jest najczęstszą przyczyną wirusowego zapalenia wątroby typu E w Unii Europejskiej. W ciągu ostatnich dziesięciu lat odnotowano dziesięciokrotny wzrost przypadków zakażeń tym wirusem u ludzi.  ...
 
 
W gospodarstwie, w którym stwierdzono obecność wirusa ASF utrzymywano 28 świń. Jest ono położone w gminie Terespol, w powiecie bialskim, w województwie lubelskim, w obszarze zagrożenia (obszar określony w części III załącznika do decyzji KE 2014/709/UE).
       
W gospodarstwie wdrożono procedury związane z likwidacją choroby.
 
Od początku wystąpienia ASF w Polsce potwierdzono 398 przypadków choroby u dzików oraz 53 ogniska u trzody chlewnej.
 
Aby ochronić swoje stado przed wirusem należy bezwzględnie przestrzegać zasad bioasekuracji.
 
Aktualny zasięg obszarów objętych restrykcjami możesz sprawdzić tutaj
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA