Wirusowe zapalenie wątroby typu E jest najczęściej wywołane spożyciem niedogotowanej lub surowej wieprzowiny. W ciągu ostatnich 10 lat u ludzi zgłoszono ponad 21 tys. przypadków zakażeń wirusem zapalenia wątroby.
Surowa lub niedogotowana wieprzowina jest najczęstszą przyczyną wirusowego zapalenia wątroby typu E w Unii Europejskiej. W ciągu ostatnich dziesięciu lat odnotowano dziesięciokrotny wzrost przypadków zakażeń tym wirusem u ludzi.
Zakażenia wirusem zapalenia wątroby typu E stanowią coraz większy problem w krajach Unii Europejskiej. W przeszłości sądzono, że głównym źródłem zakażenia było picie skażonej wody podczas podróży poza UE. Teraz wiadomo, że głównym źródłem przenoszenia choroby w Europie jest surowe lub niedogotowane mięso wieprzowe - informuje portal 3trzy3.pl
Wirus afrykańskiego pomoru świń (ASF) niebezpiecznie rozprzestrzenia się na terenie naszego kraju. W związku z tym od 20 lipca br. będą obowiązywały nowe, bardziej restrykcyjne przepisy dotyczące przestrzegania zasad bioasekuracji. Przepisy...
Wirus może być również przenoszony przez dziki, ale stanowią one mniejsze zagrożenie, ponieważ ich mięso jest mniej powszechne i dostępne.
W ciągu ostatnich 10 lat u ludzi zgłoszono ponad 21 tys. przypadków zakażeń wirusem zapalenia wątroby typu E.
Eksperci z panelu ds. zagrożeń biologicznych z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zalecają, aby państwa członkowskie zwiększyły świadomość zagrożeń dla zdrowia publicznego związanego ze spożywaniem surowego i niedogotowanego mięsa wieprzowego.
Zalecają także solidne gotowanie wieprzowiny oraz opracowanie odpowiednich metod wykrywania wirusa zapalenia wątroby typu E w żywności.
Europejskie Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) opublikowało również raport w tej sprawie. Zamieściło w nim informacje dotyczące oceny metod testowania, diagnozowania i monitorowania choroby oraz przeglądania dostępnych danych epidemiologicznych.