Wieprzowina z Polski jest bezpieczna i nie szkodzi zdrowiu
Mięso wieprzowe wyprodukowane w Polsce nie zagraża zdrowiu konsumentów. Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej wspólnie z Polskim Związkiem Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej "POLSUS" wydali stanowisko w tej sprawie.
"Sprawdzono bezpieczeństwo mięsa wieprzowego produkowanego w Polsce, poprzez analizę potencjalnych alergenów oraz zanieczyszczeń występujących w paszach oraz w mięsie. Zaktualizowano także informacje dotyczące aktualnej wartości odżywczej polskiej wieprzowiny, negując wiele dotychczasowych mitów" czytamy w komunikacie wydanym przez związki.
Wieprzowinę z Polski wbrew temu na co wskazuje wiele doniesień, charakteryzuje brak pozostałości pestycydów. W badanym mięsie, które zostało wyprodukowane w krajowych gospodarstwach, nie wykryto niebezpiecznych poziomów pozostałości insektycydów, pestycydów fosforoorganicznych, pyretroidów, karbaminianów i rodentycydów.
Stagnacja cen na rynku tuczników
Mięso było również badane pod kątem zawartości dioksyn, które mogą wywierać działania kancerogenne. Polska wieprzowina spełnia aktualne wymagania w zakresie występowania w niej pozostałości tych związków.
Polska wieprzowina charakteryzuje się stosunkowo niską zawartością fosforu ogólnego oraz związków azotu. Pobranie azotanów i azotynów z tym mięsem stanowi nieznaczną część dopuszczalnego dziennego spożycia obu tych związków.
Mięso wieprzowe charakteryzuje się niską zawartością metali ciężkich w tym ołowiu i kadmu, a także niklu, chromu, miedzi i cynku. Ich poziomy nie stwarzającą zagrożenia dla zdrowia ludzi.
"Na podstawie uzyskanych wyników badań można przypuszczać, że mięso wieprzowe jest produktem bezpiecznym, o kontrolowanej alergenności w odniesieniu do białek ryb, mleka oraz soi, a zastosowane dodatki mączki rybnej oraz serwatki w żywieniu zwierząt nie miały znaczącego wpływu na wzrost zawartości poszczególnych alergenów" czytamy w komunikacie wydanym przez oba związki.
Unia Europejska eksportuje coraz więcej wieprzowiny do Chin i Wietnamu
Hodowcy trzody chlewnej podkreślają, że wieloletnia praca hodowlana znacznie poprawiła mięsność świń i zmniejszyła ich otłuszczenia. Kulinarne mięso wieprzowe jest delikatne i kruche, a optymalny poziom tłuszczu śródmięśniowego korzystnie kształtuje jego smak, zapach i soczystość.
KZP-PTCH oraz "POLSUS" podkreślają, że mięso wieprzowe, głównie wątroba oraz karkówka, jest wartościowym źródłem dobrze przyswajalnego żelaza. Wartość energetyczna wieprzowiny zmniejszyła się znacząco w efekcie poprawy umięśnienia świń oraz ich lepszego żywienia i utrzymania zgodnie z wymogami dobrostanu.
Wieprzowina jest również cennym źródłem witaminy E oraz B6 (karkówka), a także B1.
"Kulinarne mięso wieprzowe nie zawiera zbędnego tłuszczu, ma prawidłową różowo-czerwoną barwę, jest delikatne i kruche. Jego wartość odżywcza i prozdrowotna uległa znacznej poprawie na przestrzeni lat. Aktualnie zawartość mięsa w tuszy wynosi średnio 58 proc., podczas gdy na początku lat 90. wynosiła 43 proc." czytamy w komunikacie.
Pełną wersję opracowania wyników badań laboratoryjnych w kierunku alergenności i wartości odżywczej mięsa wieprzowego można znaleźć w następujących publikacjach:
- Aktualna wartość dietetyczna wieprzowiny, jej znaczenie w diecie i wpływ na zdrowie konsumentów.
- Wieprzowina mięsem bezpiecznym dla konsumentów.
Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ