Unia Europejska eksportuje coraz więcej mięsa wieprzowego. Jego wywóz do Chin w pierwszych sześciu miesiącach bieżącego roku wzrósł o 42 proc. do poziomu 965 768 ton.
Komisja Europejska opublikowała najnowsze dane, z których wynika, że europejski eksport wieprzowiny do Chin w pierwszym półroczu 2019 r. wzrósł o ponad 42 proc. Natomiast do Wietnamu trafia o 36 proc. więcej tego rodzaju mięsa.
Wieprzowina z Unii Europejskiej cieszy się coraz większym zainteresowaniem Państwa Środka.
Głównym tego powodem jest rozprzestrzeniający się tam wirus afrykańskiego pomoru świń (ASF) oraz konieczność zmniejszenia pogłowia trzody chlewnej.
Spadek pogłowia trzody chlewnej w Unii Europejskiej wpłynął na ograniczenie podaży żywca. Dzięki temu większość państw unijnych utrzymała ceny tuczników bez zmian. Notowania żywca wieprzowego niemal we wszystkich krajach...
W pierwszym półroczu bieżącego roku europejski eksport wieprzowiny do Chin wzrósł z 680 686 ton w 2018 r. do 965 768 ton w 2019 r. – informuje portal 3trzy3.pl na podstawie Directorate General of Agriculture of Spain.
W najnowszym raporcie Komisji Europejskiej czytamy, że eksport wieprzowiny z UE do Chin w pierwszym półroczu 2019 r. wzrósł o 42 proc. w stosunku do tego samego okresu w 2018 r.
Eksperci informują również, że Unia Europejska zwiększyła dostawy tego rodzaju mięsa do Wietnamu o 36 proc., co daje wzrost do poziomu 43 515 ton.
Chiny stanowią 43,5 proc. całkowitego eksportu. Następnie znajduje się Japonia, która ma 10,9 proc. całkowitego udziału (241 688 ton) i Korea Południowa z udziałem na poziomie 7,2 proc. (160 833 ton).
Łącznie między styczniem a czerwcem eksport z UE osiągnął poziom 2220 202 ton. Jest to wzrost o 14,7 proc. w stosunku do tego samego okresu w 2018 r.
-
Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ