Warchlaki w Niemczech potaniały. A w Danii?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
26-04-2021,15:05 Aktualizacja: 26-04-2021,14:52
A A A
Cena warchlaków w Niemczech spadła o 3,5 euro za sztukę. Z kolei zwierzęta w Danii od kilku tygodni utrzymują stały poziom cen. 
 
W Niemczech 23 kwietnia opublikowano notowania warchlaków. Ich cena w ciągu tygodnia spadła o 3,5 euro, czyli w przeliczeniu na polską walutę o niemal 16 zł. 
 
Tym samym cena warchlaka kupionego w Niemczech wynosi 49,50 euro za sztukę, czyli około 225 zł. 
 
Ustalona cena, jak podaje portal warchlaki.com.pl, obowiązuje od 26 kwietnia do 2 maja bieżącego roku.
 
cena tuczników, trzoda chlewna, żywiec wieprzowy, niemiecka cena

Spodziewany wzrost ceny tuczników się opóźni?

Podaż żywca wieprzowego w Niemczech jest o 10% niższa niż przed rokiem. W efekcie ceny skupu w tym kraju spadły o 8 centów za kg wagi bitej ciepłej (wbc).   Ceny skupu tuczników spadły w Belgii o 2 centy za kg wbc, a w Niemczech...
Według notowań opublikowanych 22 kwietnia w Danii tamtejsze warchlaki po raz kolejny utrzymały cenę bez zmian. 
 
Zwierzęta o statusie zdrowotnym SPF Region 2/3 PRRS negatywny kosztują 465 koron duńskich (DKK), czyli niemal 285 zł za sztukę. 
 
Warchlaki o statusie zdrowotnym SPF Region 2/3 PRRS pozytywny kosztują 445 DKK. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 272 zł. 
 
Z kolei zwierzęta konwencjonalne kosztują 430 DKK za sztukę, co daje około 263 zł. 
 
Cena ustalona w Danii podobnie jak ta w Niemczech obowiązuje od 26 kwietnia do 2 maja. 
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA