Cena skupu tuczników w Unii Europejskiej jest zróżnicowana. W Niemczech i w Belgii spadła, a w Danii i we Francji wzrosła.
Podaż żywca wieprzowego w Niemczech jest o 10% niższa niż przed rokiem. W efekcie ceny skupu w tym kraju spadły o 8 centów za kg wagi bitej ciepłej (wbc).
Ceny skupu tuczników spadły w Belgii o 2 centy za kg wbc, a w Niemczech o 8 centów do wartości 1,42 euro za kg, czyli około 6,47 zł.
U naszego zachodniego sąsiada odnotowano spadek podaży żywca o 10%. Jednak jak podkreślają eksperci z Krajowego Związku Pracodawców-Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, problem leży po stronie popytowej.
Z powodu pogody opóźnia się rozpoczęcie sezonu grillowego. Restauracje pozostają zamknięte, a brak zamówień z handlu ogranicza zapotrzebowanie na żywiec. Obecność Covid-19 potwierdzono w kilku niemieckich rzeźniach, a kwarantanna pracowników ogranicza moce ubojowe na liniach produkcyjnych.
W bieżącym roku produkcja mięsa wieprzowego w Unii Europejskiej wzrośnie zaledwie o 0,7%. Z kolei eksport wieprzowiny ma spaść o około 2%. Według prognozy Komisji Europejskiej wzrost produkcji wieprzowiny w krajach unijnych w 2021 r....
W krajach Unii Europejskiej notowania cen skupu tuczników mają różne trendy. W Danii i we Francji ceny skupu wzrosły odpowiednio o 4 i 3 centy. Z kolei w Hiszpanii, Holandii i Austrii pozostały bez zmian.
Do Polski napływa tańsza wieprzowina pochodząca z Belgii. Zmniejsza to zainteresowanie lokalnym surowcem. Obecnie monitorowane krajowe rzeźnie płacą średnio 4,65 zł za kg żywca oraz 6,25 zł za kg w klasie E.
Jak informuje Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa od początku kwietnia cena zakupu trzody chlewnej w zakładach objętych monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW jest stabilna.
W trzecim tygodniu kwietnia średnia krajowa cena wynosiła 5,29 zł za kg i była o 3% niższa niż przed miesiącem oraz o 15% niż przed rokiem.
W krajach unijnych od stycznia odnotowuje się wzrost cen żywca wieprzowego. W dniach 12-18 kwietnia średnio w Unii Europejskiej dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali 157,52 euro za 100 kg masy poubojowej schłodzonej. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 717 zł.
Cena ta była o 0,39 euro za 100 kg wyższa niż w poprzednim tygodniu, a także o 1% niż przed miesiącem, ale o 15% niższa niż przed rokiem.
W Polsce cena żywca tej klasy wyniosła 152,51 euro za 100 kg, co daje niemal 695 zł. Cena ta była o 3% niższa od średniej ceny w Unii Europejskiej oraz o 2% niż w Niemczech.
Na rynku krajowym w połowie kwietnia półtusze wieprzowe zbywano średnio po 7,71 zł za kg. Było to o 2% taniej niż tydzień wcześniej oraz o 6% niż przed miesiącem, a także o 15% niż przed rokiem.
-
Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ