W pierwszym kwartale ubito 3 mln świń więcej niż rok wcześniej
Liczba świń ubita w Unii Europejskiej w ciągu pierwszych trzech miesięcy 2015 r. była o 5 proc. wyższa niż rok wcześniej.
Ubito dokładnie 64,7 mln sztuk, co stanowi prawie 3 mln więcej niż w pierwszym kwartale 2014 r.
W samym marcu produkcja wieprzowiny była rekordowa i wyniosła 2 mln ton. To tłumaczy dlaczego cena żywca nie została utrzymana w tym miesiącu.
Chiny pozostają światowym liderem w produkcji wieprzowiny
Brak załamania cen w marcu świadczy o rosnącym popycie na wieprzowinę - twierdzi Krajowy Związek Pracodawców-Producentów Trzody Chlewnej
W pierwszym kwartale br. w krajach Wspólnoty produkujących najwięcej żywca wieprzowego liczba ubojów wzrosła. Największy wzrost ubojów zanotowano w Hiszpanii (+8 proc.), gdzie w ubiegłym roku nastąpił duży wzrost pogłowia świń, co przyczyniło się do wzrostu produkcji wieprzowiny o 12 proc. w tym kraju.
W Polsce wzrost produkcji wyniósł 7 proc., a pogłowie świń zaczęło się stabilizować po okresie wieloletnich spadków.
Znaczne wzrosty produkcji zanotowano w Danii, Niemczech, Holandii, we Włoszech i w Belgii. Jedynie we Francji wzrost produkcji był niewielki.