Ceny tuczników w większości państw unijnych są stabilne

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
16-09-2019,17:30 Aktualizacja: 16-09-2019,17:28
A A A
Spadek pogłowia trzody chlewnej w Unii Europejskiej wpłynął na ograniczenie podaży żywca. Dzięki temu większość państw unijnych utrzymała ceny tuczników bez zmian.  
 
Notowania żywca wieprzowego niemal we wszystkich krajach Unii Europejskiej są stabilne. Wyjątek stanowi Francja, gdzie odnotowano wzrost ceny tuczników o 5 centów za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc) w stosunku do poprzedniego tygodnia. 
 
Większy popyt na żywiec wieprzowy wynika z rosnącego eksportu na rynek hiszpański i niemiecki - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej (KZP-PTCH) na podstawie Interessengemeinschaft der Schweinehalter Deutschlands e.V. (ISN).
 
tuczniki, cena, Niemcy, trzoda chlewna

Znamy aktualne ceny tuczników w Niemczech

Wraz z końcem wakacji na europejskich rynkach odnotowuje się stabilizację cen. Potwierdzają to najnowsze notowania niemieckiej dużej giełdy, gdzie cena tuczników pozostała bez zmian.   Tuczniki w Niemczech według notowań dużej giełdy...
W Niemczech w 37. tygodniu rynek tuczników był dobrze zbilansowany. W notowaniach z dnia 11 września cena skupu w przeliczeniu na wbc została utrzymana na poziomie z poprzedniego tygodnia i wyniosła 1,85 euro za kg (około 8,03 zł). Obowiązuje ona od 12 do 18 września.
 
W Danii notowania także pozostały bez zmian i utrzymały się na poziomie 12 koron duńskich za kilogram wbc. W przeliczeniu na polską walutę jest to około 6,98 zł.
 
W Polsce w skupach ceny utrzymały się na poziomie sprzed tygodnia. W wyniku spadku krajowego pogłowia świń na koniec czerwca 2019 r. o 8,9 proc. rok do roku i macior o 13,3 proc. podaż na rynku spadła.
 
Jak przewidują eksperci z KZP-PTCH w wyniku ograniczenia pogłowia świń ceny powinny utrzymywać się na wysokim poziomie.
 
Liczba ubijanych świń w Unii Europejskiej zaczyna stopniowo rosnąć, jednak nie odbija się to na cenie skupu. 
 
Wzrost ubojów ma sezonowy charakter, a zwiększony popyt wynika głównie z rosnącego eksportu wieprzowiny do Chin.
 
Do Państwa Środka trafia wieprzowina nie tylko z krajów unijnych, ale również ze Stanów Zjednoczonych, które w lipcu bieżącego roku zwiększyły eksport mięsa wieprzowego do Chin o niemal 36 proc. rok do roku.
 
Ceny żywca wieprzowego wzrosła tam do rekordowego poziomu z powodu niskiej podaży tuczników. Najwyższe ceny notowane są w prowincji Henan w wynoszą one 32 juanów za kilogram wagi żywej.
 
W przeliczeniu na walutę polską 1 kg żywca kosztuje w Chinach około 17,6 zł. 
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA