Tuczników jest mało, więc ich cena rośnie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
27-06-2022,18:25 Aktualizacja: 27-06-2022,18:45
A A A

Początek okresu wakacyjnego, podobnie jak w ubiegłych latach, przyniósł wzrost konsumpcji. W tym samym czasie obniżyła się podaż żywca wieprzowego z uwagi na wysokie temperatury, które wpływają na niższe dobowe przyrosty masy ciała zwierząt.

Popyt na tuczniki rośnie zarówno na południu Europy, jak i w krajach położonych w centrum kontynentu.

"Handlowcy notują wzrost sprzedaży produktów wieprzowych na unijnym rynku, a ubojnie z coraz większym trudem pokrywają zapotrzebowanie na surowiec. Eksporterzy również podkreślają większe zainteresowanie unijną wieprzowiną ze strony państw azjatyckich. W rezultacie cena skupu tuczników rośnie" czytamy w komunikacie Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG.

trzoda chlewna, Krajowy Plan Strategiczny, gospodarstwa rodzinne, minister rolnictwa, ekoschematy, dobrostan zwierząt

Hodowcy świń czują się oszukani przez ministerstwo

Organizacje rolnicze spotkały się w miniony wtorek w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi z wicepremierem Henrykiem Kowalczykiem. Rozmawiali o proponowanych przez nie zmianach w Krajowym Planie Strategicznym. - Jesteśmy rozczarowani. My czyli...

Tuczniki w notowaniach ISN (wbc), jak podaje POLPIG, o 4 centy podrożały w Irlandii, o 2 centy w Hiszpanii oraz o 1 cent w Belgii. Ceny bez zmian pozostały w Danii i Francji.

Notowania na VEZG po 6 tygodniach stagnacji w końcu wzrosły. W minioną środę 22 czerwca cena została ustalona na poziomie 1,85 euro za kg wbc czyli na poziomie o 5 centów wyższym niż poprzednio. W przeliczeniu na polską walutę jest to 8,62 zł za kg.

Ubojnie na rynku krajowym, jak podaje POLPIG, zaczynają gorączkowo poszukiwać surowca, co przynosi wzrost ceny skupu.

Cena tuczników w Polsce średnio w klasie E wynosi obecnie 8,60 zł za kg co oznacza wzrost o 20 groszy tydzień do tygodnia.

- Jak widać ceny w Polsce są nadal wyższe niż w Niemczech, co wynika z niezwykle niskiej podaży świń na rynku i ogromnych kosztów transportu, które utrudniają import półtusz. Cóż się dziwić, skoro według różnych informacji, od początku roku codziennie ubywało około ćwierć tysięca chlewni - mówi Bartosz Czarniak, hodowca świń w cyklu zamkniętym i rzecznik prasowy Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej POLSUS i dodaje:

pogłowie trzody chlewnej w Niemczech, spadek liczby świń, ASF, spadek cen,

Spadek pogłowia świń w Niemczech sięga niemal 10%

Niemcy od początku roku znacząco ograniczyli pogłowie trzody chlewnej, co wpłynęło na zmniejszenie produkcji mięsa wieprzowego. Głównym powodem tych działań są restrykcje eksportowe związane z afrykańskim pomorem świń (ASF).    Jak...

- Obawiam się, że obecna podwyżka nie poprawi tego trendu i nadal spadek będzie się powiększał

Czy podwyżki cen skupu świń będę kontynuowane w kolejnych tygodniach?

- Sonduję, że podwyżki jeszcze nastąpią. Wynika to z kryzysu w produkcji świń w całej UE. Nie tylko Polska i Niemcy borykają się z załamaniem opłacalności. Podobnie jest w wielu innych krajach Europy - zaznacza Bartosz Czarniak.

KZP-PTCH POLPIG podkreśla z kolei, że ograniczona podaż powinna przynieść dalsze wzrosty cen skupu żywca, co będzie odczuwalne dla konsumentów. Sytuacja ta znajdzie bowiem odzwierciedlenie w wyższych cenach produktów wieprzowych na sklepowych półkach.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERU

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 5/2024

Hoduj z głową świnie:

-Jakie źródło energii jest najlepsze

-Żeby loszki nie były tucznikami

-Nie ma paszy wolnej od mikotoksyn

-Rolnictwo 4.0 w chlewni

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 5/2024

Hoduj z głową bydło:

-Ketozie można i trzeba zapobiegać

-Specyfika żywienia krów mlecznych w zasuszeniu

-Bolusy na lepszy start

PRENUMERATA