Tuczniki zaczęły drożeć w całej Europie
Tuczniki podrożały 19 maja w Niemczech o 8 centów. W ślad za tymi notowaniami ich ceny zaczęły rosnąć niemal w całej Europie. Hodowcy otrzymują wyższe stawki m.in. w Belgii, Danii, Hiszpanii, czy we Włoszech.
Tuczniki w Niemczech podrożały o 8 centów do poziomu najwyższego od lipca ubiegłego roku. Obecnie kosztują one 1,54 euro za kg wbc co w przeliczeniu na polską walutę po kursie euro z 19 maja wg NBP (4,5306) daje 6,98 zł za kg wbc.
Wzrost notowań tuczników w Niemczech wynika głównie z niskiej podaż żywca na rynku oraz większego popytu związanego z otwarciem gastronomii i rozpoczęciem sezonu grillowego.
- Ceny tuczników w Europie rosną w ślad za niemieckimi notowaniami
- Tuczniki podrożały 20 maja w Belgii, Danii, Hiszpanii oraz we Włoszech
- Żywiec wieprzowy w Belgii kosztuje 4,83 zł za kg
- Ceny świń w Polsce tydzień do tygodnia wzrosły o ponad 40 groszy
- Podaż tuczników w Europie nie nadąża za rynkowym popytem
Tuczniki są droższe. Dlaczego ich ceny poszły w górę?
Ceny świń w Europie w górę
Ceny tuczników niemal w całej Europie po wzroście w Niemczech praktycznie wystrzeliły w górę. Największe wzrosty odnotowano w Belgii.
Żywiec wieprzowy w Belgii w notowaniach z 20 maja, jak podaje portal 3trzy3, był o 7% tj. o 7 centów droższy i kosztował 1,070 euro za kg. W przeliczeniu na polską walutę po kursie euro wg NBP z 20 maja (4,5189) jest to 4,83 zł za kg.
Tuczniki w Danii w notowaniach z 20 maja podrożały o 3,5% do poziomu 11,70 DKK za kg tuszy 60%. W przeliczeniu na polską walutę po kursie DKK wg NBP z 20 maja (0,6077) jest to 7,11 zł za kg.
Notowania żywca wieprzowego we Włoszech 20 maja odnotowały wzrost ceny tych zwierząt o 3% do wartości 1,420 euro za kg. W przeliczeniu na złotówki daje to 6,41 zł za kg.
Żywiec wieprzowy w Hiszpanii w notowaniach z 20 maja podrożał o 1,9% i kosztował 1,518 euro za kg. W złotówkach jest to 6,85 zł za kg.
Tuczniki w Polsce, jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, obecnie kosztują średnio 5,25 zł za kg żywca oraz 7,05 za kg poubojowo.
Cena tuczników w Polsce wzrosła więc odpowiednio o 40 oraz 55 groszy tydzień do tygodnia. Podobnie jak w innych krajach Europy wynika to ze zbyt dużego apotrzebowania przetwórstwa i brakiem odpowiedniej liczby tuczników na rynku.
- Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ