Tuczniki w Chinach od 10 lat nie były tak tanie

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
01-05-2018,8:25 Aktualizacja: 30-04-2018,22:42
A A A
Cena żywca wieprzowego w Chinach w marcu br. po raz kolejny spadła, a jej poziom od 10 lat nie był tak niski. W wyniku tego producenci tracą od 200 do 300 juanów na sztuce (110-166 zł).
 
Żywiec wieprzowy w Chinach potaniał, a jego cena spadła poniżej 10 juanów za kg żywca, co w przeliczeniu na polską walutę daję około 5,5 zł za kg.
 
Spadki cen miały wyhamować po nałożeniu cła na amerykańską wieprzowinę. Przewidywano, że sankcje spowodują ograniczenie podaży wieprzowiny na rynku chińskim i podniesienie ceny. Jednak tuczniki nadal tanieją, a ich nadpodaż jest wyraźnie widoczna. 
 
tuczniki, cena wieprzowiny, pogłowie, USA

Produkcja wieprzowiny w USA bije rekordy

Pogłowie świń w pierwszym kwartale 2018 r. w USA wzrosło o 3,1 proc. r/r i osiągnęło rekordowy poziom 72,8 mln sztuk. Jednocześnie przewidywana podaż tuczników do końca roku wzrośnie niemal o 4 proc.   Wzrost liczby świń w Stanach...
Cena żywca wieprzowego w drugim kwartale br. pozostanie na niskim poziomie, informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie analizy Rabobanku.
 
W kolejnych tygodniach eksperci przewidują wzrost popytu związany z nadchodzącymi tradycyjnymi majowymi festiwalami.
 
Z kolei w drugiej połowie roku podaż tuczników będzie zależała od liczby małych gospodarstw, które pozostaną na rynku w stosunku do ekspansji produkcji w dużych fermach.
 
Import wieprzowiny do Chin w lutym br. obniżył się o 38,7 proc. w stosunku do poprzedniego miesiąca oraz o 35 proc. r/r.
 
Eksperci prognozują, że w pierwszym półroczu import chiński spadnie o ponad 20 proc., a w drugiej części roku będzie on nieznaczny w stosunku do ubiegłego roku.
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA