Produkcja wieprzowiny w USA bije rekordy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
30-04-2018,12:20 Aktualizacja: 30-04-2018,12:27
A A A
Pogłowie świń w pierwszym kwartale 2018 r. w USA wzrosło o 3,1 proc. r/r i osiągnęło rekordowy poziom 72,8 mln sztuk. Jednocześnie przewidywana podaż tuczników do końca roku wzrośnie niemal o 4 proc.
 
Wzrost liczby świń w Stanach Zjednoczonych jest odzwierciedleniem zwiększenia mocy ubojowych rzeźni oraz niskich kosztów produkcji żywca wieprzowego. W rezultacie efektywność produkcji osiągnęła historycznie wysoki poziom. 
 
wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki, cło

Produkcja wieprzowiny w UE wzrośnie, a eksport nieznacznie

Unijna produkcja wieprzowiny w bieżącym roku wzrośnie o 2 proc. r/r, a jej eksport do Chin będzie kurczył się w drugim kwartale 2018 roku. Zwiększenie wywozu do Japonii, Korei Południowej i innych krajów azjatyckich nie zrekompensuje utraty...
Podaż tuczników w bieżącym roku, jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej na podstawie analizy Rabobanku, wzrośnie o 3,8 proc.
 
Wprowadzenie przez Chiny cła na wieprzowinę z USA będzie miało konsekwencje dla obu krajów. Według ekspertów chińskie sankcje mogą kosztować producentów w USA od 6 do 8 dolarów na tuczniku, co w przeliczeniu na polską walutę daje od 21 do 28 złotych.
 
Utrata rynku chińskiego częściowo będzie mogła być zrekompensowana przez sprzedaż tańszej amerykańskiej wieprzowiny na alternatywne rynki azjatyckie.
 
Amerykanie eksportują na bezcłowy rynek meksykański ponad 40 proc. wieprzowiny. Dlatego utrzymanie obecnych zasad handlu z Meksykiem w ramach NAFTA jest krytycznym elementem dla amerykańskiej branży.
 
 
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA