Tuczniki w Chinach coraz tańsze

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
25-06-2021,13:40 Aktualizacja: 25-06-2021,13:37
A A A
Ceny żywca wieprzowego w Chinach przez ostatnie 20 tygodni spadały. Jest to efekt zgromadzenia zapasów i nadwyżki tego rodzaju mięsa na tamtejszym rynku. 
 
Notowania tuczników w Chinach od niemal 5 miesięcy stale spadają. Cena w styczniu 2021 r. wynosiła około 36,8 juana za kg, czyli około 21,53 zł, a obecnie spadła do 15,8 juana. W przeliczeniu na polską walutę daje to około 9,24 zł.
 
Narodowa Komisja Rozwoju i Reform, jak podaje portal euromeatnews.com, wydała komunikat ostrzegawczy. Wśród działań komisji jest między innymi dostosowanie rezerw wieprzowiny w celu ustabilizowania cen.
 
afrykański pomór świń, bioasekuracja. projekt ustawy, ochrona świń,

Jak chronić świnie przed ASF?

Wirus afrykańskiego pomoru świń (ASF) staje się coraz większym zagrożeniem dla krajowych stad trzody chlewnej, co potwierdza wystąpienie nowych ognisk choroby. O tym jak można chronić się przed ASF dyskutowano w Minikowie.    Polski...
Przez ostatnie dwa lata ceny w Chinach były bardzo wysokie. W efekcie powstało wiele nowych inwestycji. Samorządy wspierały budowę nowych, zmodernizowanych gospodarstw na swoich terenach. Moc produkcyjna szybko wzrosła, co spowodowało wprowadzenie na rynek większej liczby świń.
 
Według statystyk tamtejszego ministerstwa rolnictwa, pogłowie loch wzrosło przez 20 miesięcy o 19,3%. Z kolei całkowita liczba świń wzrosła o około 23,5%.
 
Producenci zaczęli również oferować cięższe tuczniki, co spowodowało wzrost podaży mięsa wieprzowego. Wysoki poziom importu wieprzowiny w celu zapewnienia podaży doprowadził do spadku cen. Wpływ miał też niższy popyt na mięso wieprzowe. 
 
W Chinach liczba dużych gospodarstw produkujących powyżej 500 świń rocznie wzrosła ze 160 tys. do 178 tys. w 2020 roku. W maju liczba świń ubitych przez duże firmy w Chinach wzrosła o 44%.
 
Wzrost kosztów paszy oraz pozostałych kosztów produkcji w połączeniu z niższymi cenami złagodziły plany ekspansji wielu przedsiębiorców. Niektórzy z nich zmniejszyli produkcję, a nawet wstrzymali ją czekając na wzrost cen w skupie tuczników.
 
  • Więcej informacji na temat hodowli trzody chlewnej znajdziesz w najnowszym wydaniu magazynu "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA