Tuczniki w Chinach coraz droższe

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
24-07-2020,14:50 Aktualizacja: 24-07-2020,14:05
A A A
Spożycie wieprzowiny w Chinach znacznie wzrosło, a tamtejsi rolnicy nie odbudowali jeszcze pogłowia trzody chlewnej. To spowodowało, że ceny żywca mogą przekroczyć 7 dolarów za kilogram. 
 
Tuczniki i wieprzowina w Chinach drożeje od maja. Według  Lyle L Jones, dyrektor sprzedaży w Chinach z Genesus Inc. sytuacja ta może wywindować cenę żywca do ponad 7 dolarów za kg.
 
W przeliczeniu na polską walutę daje to ponad 26,6 złotych. 
 
transport świń do Chin, nowa genetyka, cięższe i mocniejsze prosięta, odbudowa pogłowia trzody chlewnej,

Świnie z UK poleciały do Chin

Trzy samoloty z trzodą chlewną wysłano z Wielkiej Brytanii do Chin. Świnie pochodzą z Genesus Nucleus Farms i mają pomóc w szybkiej odbudowie pogłowia trzody chlewnej w Państwie Środka.   Trzoda chlewna z Genesus Nucleus Farms w...
Chińskie ceny żywca wieprzowego i hurtowe ceny wieprzowiny ponownie rosną, po tym jak spadły w Święto Wiosny. 
 
Widoczny jest również znaczny wzrost konsumpcji tego rodzaju mięsa po epidemii Covid-19. 
 
Wysoka cena wieprzowiny i spadek spożycia w wyniku pandemii sprawiły, że cena wieprzowiny spadła do niskiego poziomu. 
 
Odkąd branża gastronomiczna wznowiła działalność, a fabryki zwiększyły produkcję odnotowano wzrost konsumpcji wieprzowiny – informuje portal euromeatnews.com.
 
W wyniku wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASF) pogłowie świń w Państwie Środka znacznie spadło, co doprowadziło do deficytu wieprzowiny.
 
Aby zapobiec gwałtownemu wzrostowi cen Chiny zaczęły importować duże partie tego rodzaju mięsa.
 
W ubiegłym roku trafiło tam 3,5 mln ton mięsa, czyli o 1,4 mln ton więcej niż rok wcześniej. Największymi dostawcami okazała się być Brazylia i Europa.
 
wieprzowina z Holandii, zakaz importu mięsa wieprzowego, druga fala koronawirusa, Chiny, Holandia,

Wieprzowina z Holandii przyczyną drugiej fali koronawirusa w Chinach?

Mięso wieprzowe z Holandii przez jakiś czas nie trafi na stoły chińskich konsumentów. Jednak władze Państwa Środka nie podają jasnych powodów wprowadzenia zakazu importu holenderskiego mięsa wieprzowego.    Chiny wstrzymały...
W 2019 r. z krajów Unii Europejskiej zakupiono o 76% więcej wieprzowiny.
 
Chiny w okresie od stycznia do czerwca bieżącego roku sprowadziły 2,123 mln ton mięsa wieprzowego. Jest to wzrost o 140% w porównaniu z tym samym okresem 2019 r.
 
W ubiegłym roku pogłowie trzody chlewnej zmalało tam do 310 mln sztuk, a liczba sprzedawanych świń gwałtownie spadła do 540 mln. To o niemal 22% mniej rok do roku.
 
W celu odbudowy pogłowia świń w marcu 2020 r. Ministerstwo Rolnictwa i inne agencje rządowe wprowadziły program wspierający branżę hodowli trzody chlewnej. 
 
Tym samym wiele firm wprowadziło plany zwiększenia produkcji. Pogłowie trzody chlewnej na koniec drugiego kwartału wyniosło 339,96 mln sztuk, co oznacza wzrost o 5,8% w porównaniu z pierwszym kwartałem. 
 
Liczba loch wzrosła o 5,4% rok do roku do poziomu 36,29 mln sztuk. 
 
Chińscy producenci w celu ożywienia przemysłu trzody chlewnej zaczęli ściągać żywe świnie od międzynarodowych firm. Zwierzęta posłużyły do odbudowy stad podstawowych.  
 
Jednak potrzeby tamtejszych hodowców są duże i do wypełnienia luki spowodowanej ASF potrzebnych jest jeszcze ponad 100 ładunków międzynarodowej genetyki.
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA