Wieprzowina z Holandii przyczyną drugiej fali koronawirusa w Chinach?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
06-07-2020,9:40 Aktualizacja: 06-07-2020,9:39
A A A
Mięso wieprzowe z Holandii przez jakiś czas nie trafi na stoły chińskich konsumentów. Jednak władze Państwa Środka nie podają jasnych powodów wprowadzenia zakazu importu holenderskiego mięsa wieprzowego. 
 
Chiny wstrzymały import wieprzowiny z Holandii, nie podając żadnych szczegółów dotyczących tej decyzji. 
 
Jednak holenderscy urzędnicy uważają, że jest to efekt zwiększenia liczby zakażeń COVID-19 odnotowanych u pracowników rzeźni – informuje Euro Meat News.
 
Elise van den Bosch, rzeczniczka holenderskiego rządu potwierdziła, że chińskie władze zakazały importu wieprzowiny pochodzącej z czterech największych holenderskich rzeźni. 
 
grypa świń, wirus G4, szczep H1N1, pandemia, świnie, trzoda chlewna, Chiny, szczepionka, produkcja świń, hodowla świń

Wykryto nowy pandemiczny szczep grypy świń?

Naukowcy poinformowali, że w Chinach, w których populacja świń jest największa na świecie, wykryty został nowy pandemiczny szczep grypy tych zwierząt, który może się przenosić na ludzi. Świnie w Chinach, co odkryli naukowcy zajmujący...
Według jej opinii Chiny szukają źródła drugiej fali zakażeń COVID-19, które ich zdaniem mogło pochodzić z importowanego mięsa. 
 
Jak podkreśliła holenderska rzecznik nie ma jednak naukowych dowodów na możliwe przenoszenie wirusa przez żywność lub materiały opakowaniowe.
 
Wiele rzeźni w Europie Południowej i Środkowej oraz w Skandynawii jest obsługiwanych przez pracowników migrujących, którzy pracują blisko siebie i często razem mieszkają.
 
Spowodowało to szybkie przenoszenie się koronawirusa wśród personelu między innymi w zakładach ubojowych w Holandii, Niemczech, Hiszpanii czy we Włoszech.
 
W 2019 r. eksport holenderskiej wieprzowiny do Chin wyniósł 299 tys. ton, a jego łączna wartość wyniosła 335 mln euro.
 
Od początku lipca 2020 r. ceny holenderskiej wieprzowiny na kilku rynkach europejskich spadły od 0,22 do 0,30 euro.
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA