Chiny wstrzymują import wieprzowiny z Holandii. Władze Państwa Środka szukają przyczyn drugiej fali koronawirusa i podejrzewają, że COVID-19 mógł być przetransportowany wraz z holenderską wieprzowiną
Mięso wieprzowe z Holandii przez jakiś czas nie trafi na stoły chińskich konsumentów. Jednak władze Państwa Środka nie podają jasnych powodów wprowadzenia zakazu importu holenderskiego mięsa wieprzowego.
Chiny wstrzymały import wieprzowiny z Holandii, nie podając żadnych szczegółów dotyczących tej decyzji.
Jednak holenderscy urzędnicy uważają, że jest to efekt zwiększenia liczby zakażeń COVID-19 odnotowanych u pracowników rzeźni – informuje Euro Meat News.
Elise van den Bosch, rzeczniczka holenderskiego rządu potwierdziła, że chińskie władze zakazały importu wieprzowiny pochodzącej z czterech największych holenderskich rzeźni.
Naukowcy poinformowali, że w Chinach, w których populacja świń jest największa na świecie, wykryty został nowy pandemiczny szczep grypy tych zwierząt, który może się przenosić na ludzi. Świnie w Chinach, co odkryli naukowcy zajmujący...
Według jej opinii Chiny szukają źródła drugiej fali zakażeń COVID-19, które ich zdaniem mogło pochodzić z importowanego mięsa.
Jak podkreśliła holenderska rzecznik nie ma jednak naukowych dowodów na możliwe przenoszenie wirusa przez żywność lub materiały opakowaniowe.
Wiele rzeźni w Europie Południowej i Środkowej oraz w Skandynawii jest obsługiwanych przez pracowników migrujących, którzy pracują blisko siebie i często razem mieszkają.
Spowodowało to szybkie przenoszenie się koronawirusa wśród personelu między innymi w zakładach ubojowych w Holandii, Niemczech, Hiszpanii czy we Włoszech.
W 2019 r. eksport holenderskiej wieprzowiny do Chin wyniósł 299 tys. ton, a jego łączna wartość wyniosła 335 mln euro.
Od początku lipca 2020 r. ceny holenderskiej wieprzowiny na kilku rynkach europejskich spadły od 0,22 do 0,30 euro.
-
Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ