Tuczniki w ostatnich tygodniach tanieją na rynku europejskim. Jest to efekt kryzysu wywołanego koronawirusem, wzrostu bezrobocia oraz niepewności na rynku pracy w Unii Europejskiej.
Koronawirus wywołał kryzys i wzrost bezrobocia oraz niepewność na rynku pracy w Unii Europejskiej. Czynniki te doprowadziły do znacząco obniżenia popytu na mięso wieprzowe.
Cena skupu tuczników w Unii Europejskiej spada. Jest to efekt krótszego tygodnia ubojowego oraz ograniczonego popytu, który jest wywołany pandemią koronawirusa.
Żywiec wieprzowy, jak informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, najbardziej potaniał w Niderlandach, gdzie cena spadła o 12 centów za kilogram, czyli około 0,55 złotych.
Rolnicy i hodowcy uważają, że polska hodowla trzody chlewnej znajduje się w sytuacji krytycznej. Powodem jest nieskuteczna walka z ASF - informuje prezes Krajowego Związku Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej POLPIG Aleksander...
Ceny w Belgii spadły o 7,4 centy (0,34 złotych), w Danii o 4 centy (0,18 złotych), a we Francji o 4,7 centów (0,21 złotych).
Eksperci podkreślają, że zamrożenie gospodarki unijnej skutkuje zawirowaniami logistycznymi, co niekorzystnie odbija się na rytmiczności dostaw.
Popyt na wieprzowinę głównie spadł w wyniku pandemii koronawirusa. Jest on również ograniczony przez zimny początek maja oraz mniejszą liczbę spotkań przy grillu.
W Niemczech w notowaniach z 6 maja cena tuczników na dużej giełdzie spadła o kolejne 10 centów i osiągnęła wartość 1,60 euro za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc).
W przeliczeniu na polską walutę jest to około 7,30 złotych.
Negatywny wpływ na europejski rynek trzody chlewnej ma również zaostrzająca się konkurencja na światowych rynkach wieprzowiny.
Bardzo niskie ceny wieprzowiny w Stanach Zjednoczonych powodują, że jest ona bardzo konkurencyjna zwłaszcza na rynkach azjatyckich.
Podpisane porozumienie handlowe między Unią Europejską a Meksykiem pozwala mieć nadzieję na rozwój eksportu unijnej wieprzowiny na tamtejszy rynek co będzie sprzyjać poprawie popytu, podkreślają eksperci z POLPIG.
-
Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ