Tuczniki są cięższe, ale niekoniecznie droższe

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
23-01-2017,18:50 Aktualizacja: 23-01-2017,22:02
A A A

Rolnicy czekają na wyższe ceny i przez to sprzedają ciężkie, poprzerastane tuczniki - informuje TVP 1. Tymczasem skupujący nie kwapią się do podwyższania stawek, wprost przeciwnie te zaczynają powoli maleć.

Tuczniki o zbyt dużej masie są problematyczne dla przetwórców, ponieważ ich mięso jest niższej jakości, ale także dla hodowców. Zwierzęta w ostatnim etapie tuczu zużywają więcej paszy na kilogram przyrostu. Ponadto procent mięsności maleje, a przez to cena za kilogram jest niższa.

trzoda chlewna, tuczniki, skup żywca, ceny tuczników

Produkcja i ceny świń będą rosły, ale bardzo wolno

Produkcja wieprzowiny w kolejnych latach będzie rosła zaledwie o 0,1 proc. rocznie - uważają analitycy Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej. Podobny trend może być spodziewany w przypadku cen skupu świń....

Żywiec wieprzowy w klasie S kosztuje od 6 do 6,4 złoty za kilogram. Tuczniki zakwalifikowane do klasy E są sprzedawane w cenie 5,9-6,3 zł/kg w wadze bitej ciepłej. Klasa U to cena niższa już o niemal 50 groszy, a klasa R aż o złotówkę w porównaniu do E. W przypadku żywej wagi stawki są mocno zróżnicowane i wahają się od 4,2 do 5 zł/kg.

Przetwórcy, mimo że skupują ciężkie tuczniki, nie mogą sobie pozwolić na obniżkę ceny. Jak informuje TVP 1 wszystko przez to, że świń jest mało. Dlatego zakłady, które w ubiegłym tygodniu obniżyły stawki o 10 groszy wracają już do wyższych cen.

Przypominamy, że ceny wieprzowiny w wielu krajach Unii Europejskiej na początku trzeciego tygodnia 2017 roku malały, ale obecnie sytuacja na niemieckim rynku ustabilizowała się, co zapewne wpłynie na ceny w pozostałych krajach Wspólnoty.

Książki warte polecenia: Sygnały świń

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA