Tuczniki droższe nie tylko w Niemczech
Zakłady mięsne w Polsce w ślad za niemieckimi podniosły cenę żywca. Jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, podwyżki sięgają od 30 do nawet 70 groszy za kilogram w wadze bitej ciepłej.
Cena żywca wieprzowego w Polsce uległa zmianie. Po ostatnich spadkach notowań, które miały miejsce przez kolejnych 9 tygodni, w końcu trend się odwrócił.
Tuczników na rynku zaczęło brakować. To właśnie, zdaniem KZP-PTCH POLPIG, jest główną przyczyną wzrostu cen świń w Polsce, ale przede wszystkim w Niemczech.
- Cena tuczników w Polsce malała przez 9 tygodni z rzędu
- Tuczników zaczyna brakować na rynku
- Cena tuczników rośnie w całej Europie
- Zakłady mięsne zamknięte z powodu Covid-19 wznawiają działalność
- Tuczniki w Polsce kosztują od 6,60 do 7 zł za kg wbc
Sprawdź aktualne ceny na rynku wieprzowiny w Danii
Tuczniki znowu po 7 złotych
Tuczniki na polskim rynku, jak podaje KZP-PTCH POLPIG, drożeją. Korekta cenowa jest wyraźna, a cena szybko nabiera rozpędu i zaczyna oscylować w przedziale 6,60 – 7,00 złotych za kilogram w wadze bitej ciepłej.
Zakłady mięsne podnoszą cenę wskutek braku tuczników na polskim rynku.
Wyprzedaż żywca w ostatnich tygodniach spowodowała braki na rynku tuczników.
Żywiec droższy w Europie
Ceny tuczników w Europie, zdaniem POLPIG, osiągnęły dolny pułap i również przestały maleć. Jak podaje ISN, taka sytuacja jest obserwowana w Niderlandach, Danii, Belgii i Austrii.
Niemcy podnieśli cenę tuczników
Notowania żywca wieprzowego wracają również do normalności w Hiszpanii, która bardzo mocno została doświadczona przez pandemię koronawirusa.
Odmrażanie gospodarek państw Unii Europejskiej postępuje. Jeśli wszystko odbędzie się planowo i wzrośnie zapotrzebowanie na żywność, w tym wieprzowinę zarówno ze strony restauracji, jak i hoteli, wówczas latem można się spodziewać dalszego wzrostu cen.
Tuczniki w Niemczech w dniu 20 maja na dużej giełdzie VEZG podrożały o 6 centów do wysokości 1,66 euro za kg (wbc). W przeliczeniu na polską walutę jest to około 7,48 zł za kg.
Ubojnie w Europie wznawiają produkcję
Żywiec tańszy nawet o 90 groszy?
Zakłady mięsne w Europie zaczynają wznawiać produkcję. Rosną ich moce przerobowe, które wcześniej były mniejsze wskutek objęcia części załóg kwarantanną.
Ubojnie niemieckie, które wcześniej zostały zmuszone do zaprzestania swojej działalności, powoli do niej wracają.
Szansa na większy eksport
Producenci wieprzowiny w Europie, jak podaje KZP-PTCH POLPIG, coraz mocniej koncentrują się na azjatyckim rynku.
Branża wieprzowiny w Stanach Zjednoczonych Ameryki przeżywa obecnie kryzys. W związku z tym unijni eksporterzy mogą powoli odbudowywać swoje pozycje, głównie w Chinach.
- Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ