Tuczniki droższe nie tylko w Niemczech

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
25-05-2020,16:00 Aktualizacja: 25-05-2020,16:17
A A A

Zakłady mięsne w Polsce w ślad za niemieckimi podniosły cenę żywca. Jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej POLPIG, podwyżki sięgają od 30 do nawet 70 groszy za kilogram w wadze bitej ciepłej.

Cena żywca wieprzowego w Polsce uległa zmianie. Po ostatnich spadkach notowań, które miały miejsce przez kolejnych 9 tygodni, w końcu trend się odwrócił.

Tuczników na rynku zaczęło brakować. To właśnie, zdaniem KZP-PTCH POLPIG, jest główną przyczyną wzrostu cen świń w Polsce, ale przede wszystkim w Niemczech.

  • Cena tuczników w Polsce malała przez 9 tygodni z rzędu
  • Tuczników zaczyna brakować na rynku
  • Cena tuczników rośnie w całej Europie
  • Zakłady mięsne zamknięte z powodu Covid-19 wznawiają działalność
  • Tuczniki w Polsce kosztują od 6,60 do 7 zł za kg wbc

cena warchlaków w Danii, cena tuczników, trzoda chlewna, Danish Crown

Sprawdź aktualne ceny na rynku wieprzowiny w Danii

Tuczniki w Danii w ubiegłotygodniowych notowaniach potaniały. Natomiast cena warchlaków, oferowanych w trzech głównych grupach zdrowotnych, pozostała bez zmian.    Cena tuczników w duńskich notowaniach Danish Crown...

Tuczniki znowu po 7 złotych

Tuczniki na polskim rynku, jak podaje KZP-PTCH POLPIG, drożeją. Korekta cenowa jest wyraźna, a cena szybko nabiera rozpędu i zaczyna oscylować w przedziale 6,60 – 7,00 złotych za kilogram w wadze bitej ciepłej.

Zakłady mięsne podnoszą cenę wskutek braku tuczników na polskim rynku.

Wyprzedaż żywca w ostatnich tygodniach spowodowała braki na rynku tuczników.

Żywiec droższy w Europie

Ceny tuczników w Europie, zdaniem POLPIG, osiągnęły dolny pułap i również przestały maleć. Jak podaje ISN, taka sytuacja jest obserwowana w Niderlandach, Danii, Belgii i Austrii.

niemiecka cena tuczników, żywiec wieprzowy, trzoda chlewna, krajowa cena trzody chlewnej

Niemcy podnieśli cenę tuczników

Cena żywca wieprzowego na niemieckiej dużej giełdzie wzrosła o 6 centów za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc). Z kolei na opublikowanej dzień wcześniej małej giełdzie odnotowano spadki.   Tuczniki w bieżącym tygodniu na niemieckiej dużej...

Notowania żywca wieprzowego wracają również do normalności w Hiszpanii, która bardzo mocno została doświadczona przez pandemię koronawirusa.

Odmrażanie gospodarek państw Unii Europejskiej postępuje. Jeśli wszystko odbędzie się planowo i wzrośnie zapotrzebowanie na żywność, w tym wieprzowinę zarówno ze strony restauracji, jak i hoteli, wówczas latem można się spodziewać dalszego wzrostu cen.

Tuczniki w Niemczech w dniu 20 maja na dużej giełdzie VEZG podrożały o 6 centów do wysokości 1,66 euro za kg (wbc). W przeliczeniu na polską walutę jest to około 7,48 zł za kg.

Ubojnie w Europie wznawiają produkcję

hodowcy świń, producenci świń, trzoda chlewna, ASF, Wielkopolska, obszar zagrożenia, strefa niebieska, Intagra, Gobarto

Żywiec tańszy nawet o 90 groszy?

Hodowcy i producenci trzody chlewnej z województwa lubuskiego oraz wielkopolskiego, którzy znaleźli się w strefie niebieskiej, mają bardzo duże problemy ze sprzedażą swoich zwierząt. Ponadto ceny, jakie oferują zakłady są dużo niższe....

Zakłady mięsne w Europie zaczynają wznawiać produkcję. Rosną ich moce przerobowe, które wcześniej były mniejsze wskutek objęcia części załóg kwarantanną.

Ubojnie niemieckie, które wcześniej zostały zmuszone do zaprzestania swojej działalności, powoli do niej wracają.

Szansa na większy eksport

Producenci wieprzowiny w Europie, jak podaje KZP-PTCH POLPIG, coraz mocniej koncentrują się na azjatyckim rynku.

Branża wieprzowiny w Stanach Zjednoczonych Ameryki przeżywa obecnie kryzys. W związku z tym unijni eksporterzy mogą powoli odbudowywać swoje pozycje, głównie w Chinach.

  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA