Niemcy podnieśli cenę tuczników

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
21-05-2020,10:15 Aktualizacja: 21-05-2020,9:35
A A A
Cena żywca wieprzowego na niemieckiej dużej giełdzie wzrosła o 6 centów za kilogram wagi bitej ciepłej (wbc). Z kolei na opublikowanej dzień wcześniej małej giełdzie odnotowano spadki.
 
Tuczniki w bieżącym tygodniu na niemieckiej dużej giełdzie (VEZG) podrożały o 6 centów, a ich cena osiągnęła poziom 1,66 euro za kg wbc. 
 
W przeliczeniu na polską walutę daje to około 7,56 złotych. Cena ta obowiązuje od 21 do 27 maja bieżącego roku.
 
Po przestoju ruszyła niemiecka mała giełda. Na aukcji wystawiono 1305 tuczników w 8 partiach z czego sprzedano 7 partii i łącznie 1125 zwierząt, informuje portal warchlaki.com.pl.
 
koronawirus, mniejszy popyt na mięso wieprzowe, otwarcie restauracji, ceny wieprzowiny,

Otwarcie restauracji zwiększy popyt na wieprzowinę?

Pandemia koronawirusa w coraz większym stopniu oddziałuje na rynek wieprzowiny. Sytuację może poprawić stopniowe odmrażanie gospodarki i otwarcie restauracji.   W zakładach mięsnych w wielu krajach wprowadzono wymagania dotyczące zachowania...
Cena żywca spadła na małej giełdzie o 3 centy i osiągnęła wartość 1,68 euro za kg wbc. W przeliczeniu na polską walutę daje to około 7,66 złotych. 
 
W Polsce według informacji Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, ceny zakupu żywca wieprzowego w dniach 4-10 maja wynosiła 5,16 złotych za kilogram.
 
Była ona o 6% nizsza niż w poprzednim tygodniu oraz o 17% niższa niż przed miesiącem. Jednocześnie cena żywca była o 11% niższa niż przed rokiem. 
 
Spadki cen odnotowano również w zbycie. Półtusze wieprzowe w zakładach mięsnych potaniały w stosunku do poprzednich notowań o 5,5% do wartości 7,79 zł/kg.
 
To spadek o 14% w porównaniu z poprzednim miesiącem i o 8% w porównaniu z tym samym okresem poprzedniego roku. 
 
  • Informacje dotyczące hodowli i produkcji trzody chlewnej można znaleźć w dwumiesięczniku "Hoduj z Głową Świnie" ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA