Tuczniki droższe, ale tylko na południu Europy

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
23-02-2017,16:00 Aktualizacja: 23-02-2017,14:25
A A A

Tuczniki we Francji i Hiszpanii od początku roku drożeją. W pierwszym przypadku według notowań z 23 lutego cena za kilogram tuszy o mięsności 56 proc. wyniosła 1,39 euro tj. ok. 5,97 z/kg. Z kolei w Hiszpanii 16 lutego zakłady płaciły 1,18 euro za kg żywca czyli ok. 5,07 zł.

Ceny tuczników w Hiszpanii, jak informują analitycy Krajowego Związku Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej, przekroczyły poziom z 2015 i 2016 i zbliżają się do rekordowych z 2014 r., kiedy za kg żywca zakłady mięsne płaciły tam 1,20 euro.

asf, dziki, trzoda chlewna, przypadek asf

ASF. Człowiek jedyną niewiadomą w walce z chorobą

Afrykański pomór świń jest w Polsce pod kontrolą, ale niestety mimo to choroba wciąż powoli się szerzy. Dzieje się tak dlatego, że nie ma fizycznej możliwości wybicia wszystkich dzików, nie ma także szczepionki. Jednak najczęstszym...

Hiszpanie lokują swoją wieprzowinę głównie na rynku unijnym, 63 proc. z 1.490.000 ton, choć coraz więcej eksportują do Chin. Wkrótce ma także ruszyć wywóz hiszpańskiej wieprzowiny do Indii. To dobra informacja dla polskich producentów, ponieważ nasz kraj ze względu na ASF nie może sprzedawać tego mięsa poza Wspólnotę.

Cena tuczników w Niemczech, czyli kraju który dyktuje warunki w Europie, kolejny tydzień została niemieniona i wyniosła 1,52 euro za kg tuszy wbc. KZP-PTCH informuje, że Chiny cofnęły certyfikaty eksportowe dwóch dużych niemieckich zakładów. Póki co jednak sytuacja ta nie wpłynęła negatywnie na unijny rynek.

Producenci tuczników w Polsce póki co doczekali się stabilizacji. W notowaniach ministerstwa rolnictwa cena między 7 i 6 tygodniem 2017 r. zmalała o pięć groszy. Z kolei w transakcjach członków KZP-PTCH cena tuczników w 8 tygodniu wyniosła 4,96 zł/kg (wż) i była o blisko 2 grosze niższa niż tydzień wcześniej.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA