Stabilne ceny skupu żywca wieprzowego przed okresem świątecznym

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
20-11-2023,15:30 Aktualizacja: 20-11-2023,15:29
A A A

Ceny skupu tuczników w ostatnim tygodniu zmalały jedynie we Francji i Hiszpanii. Europejski rynek żywca wieprzowego w pozostałych krajach był równowadze.

Cena tuczników w Niemczech na dużym parkiecie VEZG pozostała na poziomie 2,10 euro za kg (wbc). Stabilna sytuacja utrzymuje się również w Belgii, Danii, Austrii i w Holandii.

Zakłady mięsne w Holandii, jak informuje ISN, rozpoczęły uboje w soboty zwiększając tym samym zapotrzebowanie na surowiec rzeźny.

– Zauważalne ożywienie przedświąteczne i rosnące zamówienia w większości krajów jeszcze nie znalazły odzwierciedlenia w cennikach skupowych – komentuje Aleksander Dargiewicz, prezes Krajowego Związku Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej POLPIG dodając:

Bartosz Czarniak, trzoda chlewna, wieprzowina, ceny tuczników, trzoda chlewna, ceny pasz, VEZG, warchlaki, prosięta

Zakłady podniosły cenę za tuczniki. Czy ten trend się utrzyma?

Ceny tuczników w Polsce dochodzą do 9,75 zł za kg w klasie E przy zakupach całych samochodów. Notowania za żywiec wieprzowy sięgają z kolei 7,60-7,70 zł za kg. – Zbliżające się święta Bożego Narodzenia zwiększają popyt na mięso....

– Jednym z powodów jest spadek eksportu unijnej wieprzowiny na rynki trzecie w wyniku niekonkurencyjnych cen, które utrudniają lokowanie produktów wieprzowych poza Unią Europejską

Ograniczenia wywozowe szczególnie widać w Hiszpanii, która ograniczyła swój eksport w ciągu pierwszych 9 miesięcy 2023 r. o 16%. Oznacza to, że produkty te trafiły na rynek unijny.

Wysokie ceny produktów wieprzowych również nie są obojętne dla unijnych konsumentów, których zasobność portfela spadła ze względu na inflację.

W Polsce cena tuczników w klasie E w większości zakładów nie zmieniła się. Przygotowują się one do realizacji zwiększonych zamówień świątecznych.

– Krajowa cena skupu tuczników w klasie E wynosi około 9,60 zł za kg, co oznacza, że jest wyższa od niemieckiej o około 40 groszy. Będzie to zachęcało niektórych przetwórców do importu i zacierania różnic cenowych w obu krajach – podsumowuje Aleksander Dargiewicz.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA