Stabilizacja na rynku trzody chlewnej
Ceny skupu tuczników w Polsce oraz w wiodących krajach Wspólnoty utrzymują się na podobnym poziomie do poprzedniego tygodnia. Zdaniem analityków Krajowego Związku Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej kolejne dni mają przynieść dalszą stabilizację.
Jak wynika z obserwacji KZP-PTCh na krajowym rynku tuczników jest mniej zwierząt. Mimo to zaspokajają one potrzeby zakładów mięsnych, które w ostatnich dniach są nieco ograniczone. Wynikają one z zahamowania eksportu do Hongkongu. Ponadto wywóz mięsa do Afryki rośnie wolno co również nie pozwala rozładować zwiększonej podaży.
W związku z tym ceny skupu żywca w zakładach mięsnych w 30 tygodniu 2015 r. tj. do 20 do 26 lipca utrzymywały się na podobnym poziomie do poprzedniego. W transakcjach przeprowadzonych przez członków KZP-PTCh kg żywca kosztował 4,55 zł w porównaniu do 4,53 w poprzednim tygodniu. Z kolei według najnowszych notowań ministerstwa rolnictwa w 29 tygodniu 2015 r. zakłady mięsne płaciły 5,79 zł/kg wbc.
Wieprzowina coraz droższa. W czerwcu ceny poszły w górę
Nieco inna sytuacja miała miejsce w Unii Europejskiej. Według niemieckiego stowarzyszenia producentów trzody chlewnej VEZG ceny skupu zmalały tam o 2 centy do wielkości 1,40 Euro/kg wbc tj. ok. 5,75 zł/kg.
Co ciekawe inne kraje jak Hiszpania, Dania, Belgia, czy Austria tym razem nie podążyły za trendem niemieckim i nie zmieniły swoich cen skupu. Według duńskiego koncernu mięsnego Danish Crown wynosiły one 9,40 DKK/kg, tj. ok. 5,18 zł/kg, a holenderski zakład mięsny VION płacił w tym czasie 1,34 Euro/kg, czyli ok. 5,50 zł/kg. Natomiast we Francji w skutek żądań producentów wzrosły o 3,3 eurocenty.
Przez południe Europy przetoczyła się fala upałów, która ograniczyła liczbę ubijanych świń. Jednak tamtejsze kraje nadal są zaopatrzone w wystarczającą ilość produktów wieprzowych. Wzrost popytu nastąpi prawdopodobnie w ciągu najbliższych tygodni i będzie związany z ruchem turystycznym.