Wieprzowina coraz droższa. W czerwcu ceny poszły w górę
100 kilogramów mięsa klasy E kosztowało średnio we Wspólnocie 146,61 euro. To o 3,2 proc. więcej niż w maju, ale o 14,2 proc. mniej niż o tej porze przed rokiem.
W czerwcu ceny najbardziej poszły w górę w Czechach (5,1 proc.), na Węgrzech (5,1 proc.), w Holandii (4,9 proc.), Rumunii (4,7 proc.), Portugalii (4,3 proc.), we Francji (4,2 proc.), w Luksemburgu (4,1 proc.), Hiszpanii (3,9 proc.), Irlandii (3,7 proc.), Austrii (3,5 proc.), Słowenii (3,4 proc.), Polsce, Niemczech i na Cyprze ( po 3,4 proc.).
W I kwartale 2015 r. ceny tusz wieprzowych były niższe
Stawki spadały z kolei najszybciej na Łotwie (3,9 proc.), w Bułgarii (3,2 proc.), Finlandii (1,9 proc.) oraz w Estonii (0,7 proc.) - informuje FAMMU/FAPA.
W Polsce w minionym miesiącu 100 kilogramów wieprzowiny kształtowało średnio 144,29 euro, czyli 15,7 proc. poniżej ubiegłorocznej stawki i 1,6 proc. mniej od unijnej średniej.
Pod koniec czerwca i na początku lipca ceny wieprzowiny w krajach UE ponownie zaczęły lecieć w dół. Niektóre kraje (wniosek Austrii, poparty przez Danię, Węgry, Francję, oraz Belgię) wnioskowały do Komisji Europejskiej o ponowne uruchomienie programu prywatnego magazynowania mięsa, który zamknięto na początku maja. Bruksela uznała jednak, że instrument ten nie pomógł w odbudowie cen na unijnym rynku i nie powinien być nadużywany.
Wymienione państwa apelowały również do KE o rozpoczęcie rozmów z Rosją w sprawie odblokowania eksportu towarów (podroby, bekon), które nie znajdują się na liście przedłużonego do 6 sierpnia 2016 r. embarga. Bruksela stwierdziła, że obecne problemy należy bardziej łączyć z rosnącą produkcją niż z brakiem dostępu do rosyjskiego rynku.