Sprawdź jak kształtują się ceny w skupie tuczników

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
13-03-2023,16:00 Aktualizacja: 13-03-2023,15:20
A A A
W Unii Europejskiej rynek żywca wieprzowego nie wszędzie jest stabilny. Część państw podnosi jeszcze ceny mimo, że w Niemczech pozostały one bez zmian. 
 
W minionym tygodniu ceny skupu tuczników we Francji wzrosły o 6 centów, a w Hiszpania o 5 centów. W krajach Europy Środkowej, jak podaje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej Polpig, dominuje boczny trend cenowy.
 
Sytuację rynkową kształtuje niska podaż stosunkowo drogiego żywca oraz brak wykorzystania pełnych mocy przetwórczych zakładów mięsnych. 
 
Bartosz Czarniak, trzoda chlewna, wieprzowina, ceny tuczników, trzoda chlewna, ceny pasz, VEZG, warchlaki, prosięta

Stagnacja na rynku świń. Nie będzie wyższych cen?

Na rynku trzody chlewnej zarówno w Polsce i Niemczech obserwujemy stagnację. Nie wiadomo, jak długo ona potrwa. Sesje giełdy ISW kończą się niewielkimi odchyleniami cenowymi. Z kolei sposób przeprowadzania licytacji oraz liczba...
Stabilizację obserwuje się w Belgii, Holandii, Danii i Austrii, gdzie ceny pozostały bez zmian. Również na niemieckiej dużej giełdzie obserwujemy stagnację. Tamtejsze notowania tuczników utrzymały się na poziomie 2,28 euro za kg wagi bitej ciepłej (wbc), co w przeliczeniu na polską walutę daje około 10,72 zł.
 
W oczekiwaniu na wznowienie eksportu do Azji, przetwórnie intensywnie negocjują możliwość sprzedaży swoich produktów po wyższych cenach do sieci handlowych. 
 
Małe zapasy wieprzowiny w zakładach mięsnych z powodu zbliżającego się sezonu grillowego mogą dać impuls do dalszych wzrostów cen skupu.
 
Na rynku krajowym podaż i popyt na wieprzowinę jest zrównoważony. Producenci ze sprzedażą żywca wieprzowego nie mają problemów. Za klasę E uzyskują oni średnio od 10,40 zł do 10,50 zł za kg. Dodatkowo okres przedświąteczny może zwiększyć popyt i ceny skupu żywca.
 
Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ
 
Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA