Stagnacja na rynku świń. Nie będzie wyższych cen?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
11-03-2023,9:55 Aktualizacja: 11-03-2023,9:54
A A A

Na rynku trzody chlewnej zarówno w Polsce i Niemczech obserwujemy stagnację. Nie wiadomo, jak długo ona potrwa.

Sesje giełdy ISW kończą się niewielkimi odchyleniami cenowymi. Z kolei sposób przeprowadzania licytacji oraz liczba sprzedawanych zwierząt wskazują na nikłą szansę zmiany ceny w obecnym momencie.

Na małej giełdzie ustalono cenę na poziomie 2,36 euro za kg w klasie E, co daje 11,06 zł. Od miesiąca na tym parkiecie obserwujemy wahania cenowe w przedziale 2,35-2,36 euro.

Ceny tuczników na parkiecie VEZG od połowy lutego nie zmieniły się. Stawka za Odrą wynosi obecnie 2,28 euro za kg w klasie E, czyli 10,72 zł.

walka z asf w Polsce, ogrodzenie chlewni, bioasekuracja w gospodarstwie, hodowla trzody chlewnej

ASF w odwrocie? Wiceminister chwali strategię zwalczania wirusa

Walka z ASF przynosi dobre rezultaty, w tym roku nie odnotowano żadnego ogniska w kraju, a w ub.r. było ich 14 wobec 124 ognisk rok wcześniej - mówił Lech Kołakowski, wiceminister rolnictwa na posiedzeniu sejmowej podkomisji. - Unijna...

Ceny tuczników nie będą rosły?

Mimo, że są przesłanki do tego, aby cena rosła, to rynek nie jest obecnie w stanie zaakceptować podwyżek.

- Po pierwsze są to wstępne dane Eurostatu, według których całkowita produkcja wieprzowiny w państwach UE spadła o 5,7%, do poziomu najniższego od 2014 r. i wynosi ona dokładnie 22,1 mln ton. Liczba ubojów w efekcie maleje, np. w Belgii rok do roku o 9% - mówi Bartosz Czarniak, hodowca świń oraz rzecznik prasowy Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej Polsus.

Powodem stagnacji cenowej są również coraz wyższe koszty, zarówno w zakładach mięsnych, jak i na chlewniach.

- Jeżeli spada podaż, przy stałym popycie towar powinien być bardziej poszukiwany, a jego cena wyższa. Jednak handel nie jest w stanie tego zaakceptować, przez co stawka utknęła w martwym punkcie i przez to jedyną nadzieją na odrobienie strat z ubiegłych 2 lat jest spadek kosztów produkcji, a głównie pasz - komentuje Bartosz Czarniak.

Sytuacja ta, zdaniem Czarniaka, może dotyczyć głównie gospodarstw działających w cyklu zamkniętym lub nastawionych na produkcję prosiąt.

Chów nakładczy, tucz kontraktowy, Janusz Kowalski, hodowla trzody chlewnej

Co trzecie gospodarstwo hodowli trzody chlewnej prowadzi chów nakładczy

Z zebranych informacji wynika, że 1/3 gospodarstw utrzymujących świnie prowadzi chów nakładczy - poinformował na posiedzeniu sejmowej podkomisji Janusz Kowalski, wiceminister rolnictwa. Polityk zaznaczył, że dotychczas w Polsce nie były...

- Związane jest to oczywiście z popytem na warchlaka, który osiąga w Polsce poziom nawet 600zł za sztukę, przez co zakup takiego zwierzęcia wiąże się z ogromnym ryzykiem niepowodzenia inwestycji - mówi Bartosz Czarniak.

W Polsce, jak podkreśla rzecznik Polsus, podobnie jak u największych graczy europejskich, cena ustabilizowała się i zakłady proponują stawki maksymalne za tuczniki w granicach 10,55-10,60 zł w klasie E. Być może pojedyncze będą oferować wyższą cenę, ale nie jest to regułą.

Tucz nakładczy rośnie w siłę

- To co mnie z elektryzowało z informacji ubiegłego tygodnia to dane, jakie przedstawił wiceminister rolnictwa Janusz Kowalski. Według niego 1/3 gospodarstw utrzymujących świnie prowadzi tzw. tucz nakładczy. Oznacza to, że rynek jest już w znacznym stopniu przejęty przez korporacje - podkreśla Bartosz Czarniak.

Jego zdaniem istnieją dwa powody takiego stanu rzeczy. Pierwszym jest brak opłacalności produkcji przez ostatnie 2 lata, który spowodował szukanie innej możliwości zarobku na świniach, niż na wolnym rynku.

Drugi czynnik to ASF, w wyniku którego pogłowie świń mocno spadło, przez co rynek trzody chlewnej mocno się skurczył.

Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA