Ryzyko zakwaszenia żwacza śrutą żytnią jest mniejsze

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
03-07-2024,15:00 Aktualizacja: 03-07-2024,14:40
A A A

Żyto w porównaniu z innymi zbożami ma znacznie niższy poziom toksyn fusarium, deoksyniwalenolu i zearalenonu – mówi Wojciech Karolewski z firmy Likra.

Hodowcy bydła zadają pytania i szukają pomocy w rozwiązywaniu swoich codziennych problemów.

Na pytania hodowców odpowiadają doradcy zajmujący się szeroko rozumianą obsługą tych zwierząt. Sugerują oni także produkty, które pomóc w rozwiązaniu danego problemu.

Cykl "Okiem doradcy" to seria artykułów, która ukazuje się w magazynie "Hoduj z Głową Bydło".

żyto, żyto w żywieniu krów, pasza treściwa, białko, węglowodamy, mikotoksyny, żyto hybrydowe, Agirifirm, Okiem doradcy

Jak wykorzystać żyto w żywieniu krów?

– Żyto z powodzeniem może być stosowane w dawkach dla krów w ilości 3-4 kg na sztukę na dzień oraz w mieszankach treściwych dla krów mlecznych w udziale 20-40% – mówi Marcin Kryger z Agrifirm. Hodowcy bydła zadają...

W każdym kolejnym wydaniu publikujemy pytania przysłane do naszej redakcji lub zadane w mediach społecznościowych.

W kolejnej odsłonie wybraliśmy pytanie, z którym zgłosił się do nas hodowca bydła mlecznego: Jak wykorzystać żyto w żywieniu krów?

– Czy mogę wykorzystać żyto w żywieniu krów mlecznych w celu obniżenia kosztów paszy treściwej? Jeśli tak, to w jakiej maksymalnej ilości podawać śrutę z żyta krowom w laktacji? Czy jego udział nie wpłynie na obniżenie wydajności mlecznej? – pyta nasz czytelnik.

– Żyto w porównaniu z innymi zbożami ma ono znacznie niższy poziom toksyn fusarium, deoksyniwalenolu i zearalenonu. Część energii w tym zbożu zlokalizowana jest w postaci polisacharydów nieskrobiowych, szczególnie pentozanów – mówi Wojciech Karolewski, doradca żywieniowy z firmy Likra.

Dlatego profil skrobiowy tego zboża jest nieco inny w porównaniu z pozostałymi.

wystawa zwierząt hodowlanych, Szepietowo, bydło mięsne, czempiony,

W Szepietowie wybrano najładniejsze okazy bydła mięsnego

Krajowa Wystawa Bydła Mięsnego odbyła się w Szepietowie na Podlasiu. Hodowcy na ringu zaprezentowali 80 sztuk bydła mięsnego.   W ostatni weekend czerwca na terenie PODR w Szepietowie odbyła się VI Krajowa Wystawa Bydła Mięsnego.   ...

Mniejsze ryzyko zakwaszenia żwacza

– Ryzyko zakwaszenia żwacza śrutą żytnią jest mniejsze w porównaniu z pszenicą czy pszenżytem, dlatego jej udział w dawce może być większy niż wymienionych zbóż – podkreśla Karolewski.

Białko żyta jest lepiej wykorzystywane przez bakterie żwacza aniżeli białko innych zbóż, dlatego bardzo dobrze komponuje się ze śrutą rzepakową, również ze względu na niższą zawartość metioniny i wyższy poziom białka rozkładalnego w żwaczu.

Substancje antyżywieniowe są jedynym minusem żyta przeznaczonego na paszę.

– Ze względu na ich wyższy poziom oraz polisacharydów nieskrobiowych (pentozany, beta-glukany i pektyny) oraz substancji gorzkich, zalecamy dodatek naszego premiksu Likrasan Rilac TMR – mówi Wojciech Karolewski i dodaje:

– Podnosi on pobranie paszy oraz strawność dawki poprzez większą sekrecję śliny, a tym samym enzymów trawiennych, ze względu na wysoki udział ziół. Dzięki temu można bazować na niższym poziomie białka w dawce albo niższym poziomie mocznika w mleku bez skutków ubocznych na rozród.

Więcej informacji na temat hodowli bydła oraz produkcji mleka znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Bydło"  ZAPRENUMERUJ

Książki warte polecenia: Sygnały racic|Rozród - Praktyczny przewodnik zarządzania rozrodem (Cow Signals)




 



 

 


 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA