Spadają obroty w handlu żywcem wieprzowym

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: FAMMU/FAPA, (em) | redakcja@agrpolska.pl
19-04-2016,13:50 Aktualizacja: 19-04-2016,14:35
A A A

Po wprowadzeniu 1 kwietnia nowych przepisów z zakresu obowiązkowego oznakowania kraju pochodzenia dla mięsa wieprzowego, drobiowego i owczego, obniżył się unijny handel żywą trzodą chlewną.

Import żywca wieprzowego z krajów trzecich był znikomy, a eksport poza UE zmniejszył się o 43 proc. w skali roku i ograniczał się do państw ościennych - przede wszystkim Serbii, Albanii i Mołdawii. Handel z Rosją został zatrzymany, a wysyłki na Ukrainę obniżyły się o 22 proc. - informuje FAMMU/FAPA.

wieprzowina, trzoda chlewna, żywiec, żywiec wieprzowy

Ceny żywca wieprzowego idą w górę. Jak długo?

Według notowań ministerstwa rolnictwa stawka skupu netto żywca w kraju w ostatnim tygodniu marca wyniosła 4,28 zł za kilogram i była o 5,6 proc. wyższa niż miesiąc wcześniej i aż o 11,9 proc. powyżej wyniku sprzed roku. Eksperci podkreślają jednak,...

W 2015 roku Duńczycy i Holendrzy wyekspediowali mniej żywca do Niemiec niż rok wcześniej, a Niemcy sprowadzili łącznie o 7 proc. mniej żywych świń niż w 2014 r. Dania wysyła do nasych zachodnich sąsiadów zwykle ponad połowę eksportu żywca wieprzowego, głównie warchlaków. W ub.r. sprzedaż była o ok. 2 proc. niższa i wyniosła 6,89 mln szt.

Duńczycy wyeksportowali w ubiegłym roku łącznie o 7 proc. więcej żywej trzody chlewnej, wzrosły zwłaszcza dostawy do Polski i Włoch. Z kolei Holandia zmniejszyła wysyłki żywca aż o 38 proc.  do 5,48 mln szt. - zmalała przede wszystkim sprzedaż do Niemiec (48 proc. do ok. 3 mln szt.).

Spadek wymiany handlowej jest częściowo efektem wprowadzenia właśnie przepisów COOL. Przetwórcy nie chcą bowiem płacić za żywiec, z którego mięso musi mieć na opakowaniu wpisane pochodzenie z dwóch różnych krajów. Etykieta produktu musi zawierać oznaczenie ostatniego państwa członkowskiego lub kraju trzeciego, w którym zwierzę było hodowane.

Etykiety zawierają również oznaczenie państwa członkowskiego lub kraju trzeciego, w którym dokonano ubój zwierzęcia. System COOL dotyczy zarówno mięsa świeżego, schłodzonego, jak i mrożonego.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA