Rynek tuczników w UE stabilizuje się

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
20-10-2017,8:00 Aktualizacja: 19-10-2017,17:23
A A A
Ceny tuczników w ostatnich tygodniach zanotowały spadki. Obecnie w Niemczech rynek nie notuje znacznych zmian, a cena na następny tydzień została utrzymana na poziomie 1,50 euro za kg, co w przeliczeniu na polską walutę daje około 6,34 zł.
 
Nadwyżka żywca wieprzowego, która wystąpiła w Niemczech została zagospodarowana, a presja na obniżenie cen zmniejszyła się. Zostały one również utrzymane w Danii, Holandii, Belgii i Austrii - informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
 
wieprzowina, eksport wieprzowiny, sprzedaż wieprzowiny, podroby wieprzowe, przetwory wieprzowe

Mamy najnowsze prognozy dla rynku wieprzowiny

Produkcja mięsa wieprzowego w UE w 2017 r. wyniesie 23,5 mln ton. To o 1,1 proc. mniej niż przed rokiem. W przyszłym roku unijni znawcy rynku oczekują nieznacznego wzrostu wytwórczości, który prognozowany jest na 23,7 mln ton. W...
 
 
We Francji dalej występuje presja cenowa, a brak jej zmiany było spowodowane obawami związanymi z zapowiadanymi protestami rolników. 
 
Ceny tuczników w Hiszpanii w wyniku przewagi podaży nad popytem spadły aż o 6 centów. Jest to efekt zwiększenia pogłowia macior o 6 proc. w stosunku do ubiegłego roku oraz lepszych przyrostów zwierząt po ustąpieniu upałów.
 
W Niemczech w bieżącym tygodniu rynek nie notuje znacznych zmian. Liczba świń oferowanych do sprzedaży odpowiada zapotrzebowaniu przetwórstwa, a cena na następny tydzień została utrzymana na poziomie 1,50 euro za kg.
 
W USA cena tuczników w wadze bitej ciepłej wzrosła z 54 centów za funt (około 1,94 zł) do 58 centów (2,08 zł), a ubój wyniósł 2,5 mln sztuk.
 
W tym samym okresie przed rokiem w Stanach Zjednoczonych ubito 2,3 mln sztuk przy cenie 52 centy za funt (1,87 zł). Jeżeli przy większej podaży osiągnięto wyższe ceny jest to oznaką wysokiego popytu. 
 
Obecnie marża ubojni jest nadal wysoka i wynosi 16 centów za funt (0,57 zł). Eksperci oczekują, że sytuacja zmieni się po oddaniu do użytku nowych zakładów ubojowych. 
 
Przed rokiem prosięta w wadze 18 kg kosztowały średnio 25 dolarów za sztukę (89,74 zł). W ostatnim tygodniu cena ta wyniosła 43 dolary, czyli ponad 154 zł, co świadczy o optymizmie producentów i popycie na rynku.
 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA