Mamy najnowsze prognozy dla rynku wieprzowiny
Produkcja mięsa wieprzowego w UE w 2017 r. wyniesie 23,5 mln ton. To o 1,1 proc. mniej niż przed rokiem. W przyszłym roku unijni znawcy rynku oczekują nieznacznego wzrostu wytwórczości, który prognozowany jest na 23,7 mln ton.
W bieżącym roku - w związku ze spadkiem produkcji i wzrostem cen mięsa wieprzowego w UE, a także załamaniem się eksportu do Chin - oczekuje się zmniejszenia wolumenu unijnej sprzedaży o 9 proc. do 2,56 mln ton - informują analitycy Banku BGŻ BNP Paribas.
Eksportujemy więcej wieprzowiny. Zyski ze sprzedaży też rosną
Od stycznia do lipca Chiny zakupiły 788,3 tys. ton produktów wieprzowych, czyli aż o 32 proc. mniej w skali roku.
Spadek ten został częściowo zrekompensowany wzrostem wywozu do Japonii (7 proc.), Korei Południowej (26 proc.) i na Filipiny (15 proc.).
W 2018 roku - w związku z prognozowanym wzrostem produkcji - wolumen wysyłek pójdzie w górę o 3 proc. i wyniesie 2,64 mln ton.
Eksperci KE przewidują, że w kolejnych dwóch latach unijna konsumpcja pozostanie na stabilnym poziomie - 31,9 kg na osobę w 2017 r. i 32 kg/os. w 2018 r.
- Książki warte polecenia: Sygnały świń