Cena mięsa wieprzowego w Niemczech w dniu 18 stycznia br. wyniosła 1,52 euro za kilogram wagi bitej ciepłej i była taka sama jak w poprzednim tygodniu. Świadczy to o tym, że rynek wraca do równowagi, a ceny stabilizują się.
Ceny wieprzowiny w wielu krajach Unii Europejskiej na początku trzeciego tygodnia spadały. Obecnie sytuacja na niemieckim rynku ustabilizowała się, co wpłynie na ceny w pozostałych krajach Wspólnoty.
W Niemczech jeszcze na początku trzeciego tygodnia ubojnie narzekały na niskie marże. W wyniku słabszego popytu na wieprzowinę na wewnętrznym rynku zakłady ograniczały uboje.
Zakłady w Niemczech oraz Belgii i Austrii obniżyły ceny nawet o 5 centów, a w Holandii o 3 centy. Natomiast we Francji pozostały stabilne, co było spowodowane niską podażą żywca na rynku. Waga ubojowa we francuskich ubojniach spadła, co przyczyniło się nawet do podniesienia ceny tuczników o 1 cent – informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
Cena żywca wieprzowego w Chinach wynosi około 10,50 zł za kg. Mimo wysokich kosztów paszy oraz niskiej efektywności produkcji chińscy farmerzy na tuczniku zarabiają ponad 400 zł – informuje Krajowy Związek Pracodawców...
Według najnowszych notowań ceny w Danii i Hiszpanii są zbliżone do tych sprzed tygodnia. Oba te kraje korzystają z dużego importu chińskiego, który poprawia sytuację na ich rynkach wewnętrznych.
W Niemczech w wyniku zwiększonej podaży żywca sytuacja w bieżącym tygodniu jest bardziej stabilna. W dniu 18 stycznia br. cena wyniosła 1,52 euro za kilogram wagi bitej ciepłej i była taka sama jak w poprzednim tygodniu.
W Polsce żywca na rynku nie ma zbyt dużo, ale jego obrót jest słaby. Coraz więcej zamówień pojawia się na mięsa drobne. Według notowań KZP-PTCH w trzecim tygodniu stycznia cena jeszcze spadła o 16 groszy do wysokości 5,02 zł za kilogram wagi żywej. Jak prognozują fachowcy w kolejnych tygodniach cena przynajmniej nie powinna spadać.
Obecnie cena w Rosji wynosi 113 rubli za kilogram żywca, co w przeliczeniu na polską walutę wynosi około 7,84 zł za kilogram, a zysk rosyjskich producentów wynosi od 150 do 290 zł na tuczniku.
W USA rozpoczął się sezonowy wzrost cen tuczników, które obecnie kosztują 1,38 dolara za kg wagi bitej ciepłej.