Produkcja tuczników w Chinach się opłaca

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Remigiusz Kryszewski | redakcja@agropolska.pl
17-01-2017,12:25 Aktualizacja: 17-01-2017,12:31
A A A
Cena żywca wieprzowego w Chinach wynosi około 10,50 zł za kg. Mimo wysokich kosztów paszy oraz niskiej efektywności produkcji chińscy farmerzy na tuczniku zarabiają ponad 400 zł – informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej. 
 
Wysoki zyski chińskich producentów trzody chlewnej nie idzie w parze z odbudową pogłowia macior. 
 
Jak podało chińskie ministerstwo rolnictwa 1 grudnia ubiegłego roku pogłowie loch w tym kraju wynosiło 37,3 mln sztuk i było niższe o 0,7 mln sztuk niż w 2015 r.
 
spadek spożycia wieprzowiny, Niemcy, mięso wieprzowe

Spożycie wieprzowiny w Niemczech spada

Konsumpcja mięsa wieprzowego w Niemczech spada, podczas gdy spożycie innych mięs rośnie. W 2016 r. Niemcy zjedli 35,8 kg wieprzowiny na osobę, to o 11 proc. mniej w stosunku do rekordowego 2011 r. – informuje Krajowy Związek...
 
Na rok 2017 chiński rząd zakłada ubój tuczników na poziomie 590 mln sztuk. Dla porównania w 2015 r. ubito ich 708 mln sztuk.
 
Brak żywca na krajowym rynku sprzyja utrzymywaniu się wysokiej ceny na tuczniki oraz zwiększeniu importu głównie z Unii Europejskiej i Ameryki Północnej. W ubiegłym roku Chiny zaimportowały 2,4 mln ton wieprzowiny.
 
Wstrzymanie odbudowy pogłowia macior zdaniem Jima Longa jest skutkiem strat finansowych jakie ponieśli hodowcy w czasie likwidacji 11 milionów loch oraz wprowadzenia przez rząd przepisów środowiskowych, które utrudniają uzyskiwanie pozwoleń na budowę nowych obiektów. 
 
Chiński sektor produkcji żywca wieprzowego zmaga się również z trudnościami pozyskania odpowiedniej jakości kadry zarządzającej dużymi fermami trzody chlewnej.
 

 

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA