Cena wieprzowiny w Chinach obecnie wynosi około 10,50 zł za kg żywca. Mimo wysokich kosztów paszy oraz niskiej efektywności produkcji chińscy farmerzy na tuczniku zarabiają ponad 400 zł.
Cena żywca wieprzowego w Chinach wynosi około 10,50 zł za kg. Mimo wysokich kosztów paszy oraz niskiej efektywności produkcji chińscy farmerzy na tuczniku zarabiają ponad 400 zł – informuje Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej.
Wysoki zyski chińskich producentów trzody chlewnej nie idzie w parze z odbudową pogłowia macior.
Jak podało chińskie ministerstwo rolnictwa 1 grudnia ubiegłego roku pogłowie loch w tym kraju wynosiło 37,3 mln sztuk i było niższe o 0,7 mln sztuk niż w 2015 r.
Konsumpcja mięsa wieprzowego w Niemczech spada, podczas gdy spożycie innych mięs rośnie. W 2016 r. Niemcy zjedli 35,8 kg wieprzowiny na osobę, to o 11 proc. mniej w stosunku do rekordowego 2011 r. – informuje Krajowy Związek...
Na rok 2017 chiński rząd zakłada ubój tuczników na poziomie 590 mln sztuk. Dla porównania w 2015 r. ubito ich 708 mln sztuk.
Brak żywca na krajowym rynku sprzyja utrzymywaniu się wysokiej ceny na tuczniki oraz zwiększeniu importu głównie z Unii Europejskiej i Ameryki Północnej. W ubiegłym roku Chiny zaimportowały 2,4 mln ton wieprzowiny.
Wstrzymanie odbudowy pogłowia macior zdaniem Jima Longa jest skutkiem strat finansowych jakie ponieśli hodowcy w czasie likwidacji 11 milionów loch oraz wprowadzenia przez rząd przepisów środowiskowych, które utrudniają uzyskiwanie pozwoleń na budowę nowych obiektów.
Chiński sektor produkcji żywca wieprzowego zmaga się również z trudnościami pozyskania odpowiedniej jakości kadry zarządzającej dużymi fermami trzody chlewnej.