Produkcja żywca wieprzowego nadal jest nieopłacalna

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Anna Wysoczańska PAP, (em) | redakcja@agropolska.pl
21-03-2022,14:10 Aktualizacja: 21-03-2022,14:14
A A A

Mimo wzrostu cen skupu żywca wieprzowego w ostatnich dniach, jego produkcja jest nadal nieopłacalna z powodu dużego wzrostu kosztów chowu świń takich jak energia, paliwo czy pasze - informuje Wielkopolska Izba Rolnicza.

WIR podaje, że końcówka lutego i początek marca przyniosły długo wyczekiwane podwyżki cen tucznika w skupach. Najwyższy wzrost odnotowano na przestrzeni ostatniego tygodnia - 14 marca średnia cena w skupie kształtowała się na poziomie 6,52 zł/kg i była o złotówkę wyższa od notowań z 7 marca.

tuczniki, cena tuczników, wieprzowina, mięso wieprzowe, tuczniki w Niemczech, VEZG, żywiec wieprzowy, świnie

Cena tuczników jeszcze wyższa. Kolejny wzrost na VEZG

Cena tuczników w najnowszych notowaniach VEZG z 16 marca odnotowała kolejny wyraźny wzrost. Wyniósł on 10 centów. Tuczniki kosztują obecnie 1,85 euro za kg wbc. W przeliczeniu na polską walutę po kursie euro z 16 marca wg NBP...

Zdaniem Izby stawki skupu trzody rosną m.in. ze względu na zmniejszającą się dostępność - podaż nie nadąża za popytem.

"Niestety, pomimo nagłego wzrostu cen skupu żywca wieprzowego w naszym kraju, bardzo ciężko pokryć rosnące w zatrważającym tempie koszty produkcji, które związane są nie tylko z coraz wyższymi kosztami paliwa i energii, inflacją, ale także z wysokim tempem wzrostu cen zbóż na światowych rynkach. Prognozuje się, że taka sytuacja może doprowadzić do kolejnych już wzrostów cen mięsa na półkach sklepowych" - argumentuje rolniczy samorząd i podkreśla, że wzrost ceny skupu, niestety nie oznacza zysków rolników.

Według WIR, produkcja trzody jest nadal nieopłacalna. W lutym 2022 r. przy produkcji 1 tys. tuczników w cyklu otwartym (przy zakupie prosiąt) strata wyniosła prawie 120 tys. rocznie, a w cyklu zamkniętym (produkcja oparta o własne prosięta) ok. 250 tys. zł rocznie. W marcu strata wyniosła odpowiednio 101 tys. i 50 tys. zł.

tucz nakładczy, Norbert Kaczmarczyk, hodowla świń, trzoda chlewna

Tucz nakładczy bez kontroli

Jaka według Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi była w 2021 r. skala produkcji trzody chlewnej w Polsce w systemie nakładczym? Na to pytanie posłów resort nie może odpowiedzieć. Jak się okazuje, ministerstwo nadal nie monitoruje tego...

Porównując luty z marcem - to zmniejszyły się straty gospodarstw z powodu wzrostu ceny skupu oraz nastąpiło odwrócenie sytuacji gospodarstw produkujących w cyklu otwartym i zamkniętym; obecnie większą stratę mają gospodarstwa kupujące prosięta do odchowu. Wynika to z faktu dynamicznego wzrostu cen warchlaków kupowanych z Danii czy Holandii. "W obu modelach produkcji koszty są ciągle wysokie i nie są pokryte przez cenę sprzedaży" - skomentowała Izba.

Ocenia, że sytuacja gospodarstw pogorszy się, ponieważ, kończą się rolnikom zapasy zboża z poprzednich żniw, wyprodukowane w zupełnie innych warunkach. Wzrost kosztów nawozów i paliwa spowoduje znaczący wzrost kosztów produkcji paszy, tej z zakupu oraz własnej.

W ocenie Wielkopolskiej Izby Rolniczej, sytuacja hodowców trzody chlewnej od wielu już miesięcy jest fatalna. Od początku 2021 roku do 1 lutego 2022 r. zlikwidowanych zostało blisko 34 tys. stad. Głównym powodem zamykania gospodarstw w 2021 r. był szalejący i rozprzestrzeniający się wirus ASF. Wśród problemów, z którymi borykają się producenci trzody chlewnej wymienia się także: wysokie koszty pasz, trudności finansowe, zmniejszony eksport oraz wysokie koszty energii".
 

  • Więcej informacji na temat hodowli i produkcji trzody chlewnej znajdziesz w magazynie "Hoduj z Głową Świnie". ZAPRENUMERUJ

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA