Produkcja wieprzowiny na świecie. Jakie czekają ją perspektywy?

Poleć
Udostępnij
Autor tekstu: Mirosław Lewandowski | lewandowski@apra.pl
20-07-2016,10:10 Aktualizacja: 20-07-2016,10:11
A A A

Produkcja świń w Chinach będzie odbudowywana a import wieprzowiny utrzyma się tam na poziomie 1-3 proc. własnej konsumpcji. USA w ciągu najbliższych lat może stać się liderem światowej produkcji, a UE będzie szukała kolejnych rynków zbytu.

Import wieprzowiny przez Chiny od początku roku wzrósł aż o 82 proc. Dzieje się tak wskutek likwidacji pogłowia macior i niską podaż własnej produkcji. Głównym eksporterem na chiński rynek jest Unia Europejska (61 proc.) oraz Stany Zjednoczone (20 proc.).

asf, bioasekuracja, tuczniki, giw

ASF wciąż groźny. Musimy przestrzegać zasad bioasekuracji

Bioasekuracja to główna i najbardziej skuteczna broń w walce z ASF. Dlatego Krajowy Związek Pracodawców Producentów Trzody Chlewnej apeluje do hodowców o zachowanie podstawowych zasad bioasekuracji czyli głównie...

Producenci świń w Chinach zarabiają na każdym tuczniku 120-150 dolarów czyli ok. 475-590 zł przez co w kolejnych latach przewidywana jest stopniowa odbudowa pogłowia trzody chlewnej w tym kraju. Ograniczeniem w tej kwestii będą jednak przepisy środowiskowe. Stąd w kolejnych latach import wieprzowiny utrzyma się tam na poziomie 1-3 proc. własnej konsumpcji.

Stany Zjednoczone mogą stać się światowym liderem produkcji wieprzowiny. Zdaniem firmy genetycznej Genesus stanie się tak jednak tylko wtedy, kiedy kraj ten upora się z brakiem mocy przetwórczych. Koszty są tam bowiem zdecydowanie niższe niż w Europie.

Spożycie wieprzowiny w USA przeżywa obecnie okres stagnacji. Stąd rozwój jej produkcji będzie zależał od eksportu, który w 2020 r. może wynieść 38 proc. Przeszkodą dla tamtejszych producentów i przetwórców są bariery celne w eksporcie do UE. Amerykańscy eksporterzy muszą płacić 30 proc. cła. Być może rozwiązaniem będą rozmowy z Wielką Brytanią w sprawie wolnego handlu.

upadki świń, trzoda chlewna, urodzenia

Upadki świń w 2015 r. wzrosły o ponad 6 procent

W 2015 r. padło ogółem 1,304 mln sztuk świń, to o 79 tys. sztuk więcej niż w 2014 r. Upadki prosiąt wyniosły 869,8 tys. sztuk i stanowiły aż 66,7 proc. – informuje Główny Urząd Statystyczny. Liczba prosiąt urodzonych w 2015 r....

Produkcja wieprzowiny w UE wykorzystuje zaawansowane systemy, dzięki czemu jest bardzo wydajna. Hodowcy odsadzają więcej tuczników od maciory w roku i dokładnie kontrolują jej koszty. To wszystko rekompensuje po części wyższe niż w USA koszty zbóż.

Nadwyżka produkcji wieprzowiny w UE wynosi 10-15 proc. W związku z rosyjskim embargiem kraje Wspólnoty poszukują ciągle nowych rynków zbytu na to mięso. Obecnie eksport został skierowany głównie na rynki azjatyckie. Zdaniem Genesus w najbliższych latach sytuacja na unijnym rynku wieprzowiny może się jednak zmienić wskutek Brexitu.

Poleć
Udostępnij
Aktualne wydanie
Hoduj z głową świnie 6/2024

Hoduj z głową świnie:

-Choroba obrzękowa niejedno ma imię

-Białko paszowe - problem rzeczywisty czy wydumany?

-Remont stada własny lub z zakupu?

PRENUMERATA


 

Aktualne wydanie
Hoduj z głową bydło 6/2024

Hoduj z głową bydło:

-Czy i jak stosować aminokwasy chronione?

-Dlaczego wciąż przekarmiamy krowy białkiem?

-IBR, czyli wyzwanie dla nowoczesnych hodowców

PRENUMERATA